Potrvit informațiilor furnizate de Digi24, alte patru judeţe se vor adăuga, de săptămâna viitoare, printr-o decizie a Bruxelles-ului, celor 25 de judeţe aflate, deja, pe lista neagră.

De vină pentru interzicerea exporturilor de carne de porc, estimate la 154 de milioane de euro pe an, ar fi chiar autoritățile de la București, care nu au luat măsuri suficiente pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane. Asta înseamnă că am putea avea prețuri mai mari la carnea de porc de Crăciun.

La creșterea prețurilor vor contribui și condițiile de pe piața internațională. Carnea de porc se scumpește accelerat din cauza problemelor din China, țară grav afectată de pesta porcină africană.

Întrebat de situația pestei porcine africane și cea a exporturilor de carne de porc, Petre Daea a avut o intervenţie nervoasă în care a negat aceste informaţii.

El a spus că o asemenea informaţie privind interzicerea exportului nu există la nivelul autorităţilor române sau la nivelul UE.

„Nu există niciun fel de situaţie. Şi nici nu va fi în România. Indiferent dacă e sau nu pesta porcină, exportul se face de producătorii agro alimentari cu un regim sanitar veterinar bine instituit cu norme europene. Toate ţările din UE care au pestă, şi-s foarte multe, comercializează produse din carne de porc”, a declarat Daea.

Referitor la situația din cele 25 de județe, fostul ministru al Agriculturii a spus:

„Există prezenţa virusului în 25 de judeţe, dar sunt pe focare izolate şi nu pe tot judeţul. La nivelul României în doar 2,3 la sută din UAT-uri e prezent virusul. E o molimă extrem de periculoasă la nivelul întregii planete, Europa se confruntă de mult. (…) Nu se va interzice pentru că nu e temei tehnic sau juridic în România”.

Referitor la harta de risc făcută de Comisia Europeană, pe care România apare în zona roșie, Petre Daea spus: „România e în zona roşie pentru a lua măsuri. Zona roşie e desenată pentru mişcările de animale. Sunt anumite restricţii, în România sunt foarte multe, de aceea acea culoare roşie, dar nu toată ţara e ocupată de pesta porcină.(…)”.

Ex-minstrul a ținut să sublinieze că „nu există o interzicere a ieşirii preparatelor în afara ţării. E adevărat că prezenţa acestui virus creeaza foarte multe probleme motiv pentru care am pus în discuţie public un ordin pentru a stabili dimensiunile exploataţiei pentru a intra în rânduială”.