Blocaj pe legile electorale. UDMR se teme că PDL ar forţa o asumare a răspunderii
- Carmen Vintil ă
- 9 octombrie 2011, 11:09
Modificarea legii electorale bate pasul pe loc. PDL insistă pe uninominal pur şi reducerea numărului de parlamentari, UDMR nu vrea însă să-şi dimuneze reprezenatrae în legsilativ. Totuşi, udemeriştii sunt preocupaţi ca nu cumva partenerii din PDL să forţeze, anul viitor, o asumare a răspunderii pe modificarea legilor electorale pentru a se ajunge la anticipate, şi implicit la comasarea parlamentarelor cu localele în iunie.
Nici astăzi reprezentanţii coaliţiei în comisia însărcinată să modifice sistemul actual de vot nu au ajuns la un punct de vedere comun, următoarea şedinţă fiind programată pentru săptămâna viitoare.
Cuiul lui Pepelea îl constituie în primul rând reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300, un scenariu cu care UDMR nu poate fi de acord deoarece, potrivit propriilor simulări, reprezentarea lor parlamentară s-ar reduce cu cel puţin 15%, iar în unele judeţe comunitatea maghiară nu ar mai avea nicio reprezentare în viitorul legislativ. Nici unicameralismul dorit de preşedintele Traian Băsescu, nici sistemul uninominal pur propus de PDL nu au găsit susţinere în rândul celor de la UDMR.
"Discuţiile de astăzi au fost colegiale. Există un dialog real. În cele din urmă se poate ajunge la formule care să fie acceptate de toată lumea", a declarat democrat-liberalul Sever Voinescu, precizând însă că nu i se pare normal ca unii politicieni să anunţe mai întâi în presă poziţiile şi apoi să intre la negocieri. "Asta nu se face în politică, între parteneri. Aş prefera să discutăm înainte", a mai spus Sever Voinescu, subliind că nu I se pare normal ca politicienii să-şi facă publice poziţiile înainte de negocieri. "Un joc cu două tăişuri" Udemeriştii au însă propriile temeri legate de PDL. Pe fondul blocajului înregistrat pe tema modificării legilor electorale, liderii UDMR se tem ca nu cumva PDL să întreţină premeditat această situaţie până în preajma alegerilor locale de anul viitor.
"Este un joc cu două tăişuri pentru ambele părţi. Se pare că ei (n.r. PDL) au un mandat imperativ de la preşedinte să insiste pe unicameral, reducerea numărului de parlamentari şi uninominalul pur. Este posibil ca ei să vină în Parlament cu aceste probleme pentru a crea impresia că Parlamentul se opune, nu face ceea ce doreşte poporul", ne-a declarat deputatul UDMR, Marton Arpad, membru al comisiei coaliţiei pentru modificarea legilor electorale.
Parlamentarul UDMR nu exclude posibilitatae ca PDL să forţeze prin modificarea acestor legi alegeri anticipate în vara anului viitor şi totodată comasarea celor două scrutine printr-o astfel de metodă. "O moţiune de cenzură în martie care ar urma unei asumări a răspunderii Guvernului pe aceste legi ar putea fi soluţia pentru comasarea alegerilor în iunie. Fiecare îşi joacă cartea", ne-a mai declarat Marton, sugerând că acest lucru este valabil şi pentru USL şi pentru membrii actualei coaliţii de guvernare.
"Noi suntem de bună credinţă în această coaliţie şi sper că şi UDMR este. Noi nu avem strategii ascunse , aşa cum cred că nici Uniunea nu are, deşi UDMR se mai vede din când în când cu PSD pe legile electorale. Noi suntem foarte ataşaţi de acest proiect comun", a ţinut să dea asigurări Sever Voinescu. "Miza este foarte mare" În ceea ce priveşte discuţiile care au avut loc în această dimineaţă în comisia electorală a coaliţiei, Marton Arpad a recunoscut că se cam bate pasul pe loc şi că au fost înregsitraţi doar mici paşi în apropierea viziunilor celor două partide.
"Eu nu pot face altceva decât să-mi informez liderii de formaţiune asupra a ceea ce am discutat. Deciziile politice le iau liderii UDMR. Eu am înţeles de la colegii din PDL că duminică ( la reuniunea Colegiului Director al PDL n.r.) a fost dat ca exemplu că dacă ar fi 300 de parlamentari, 250 să fie pe colegii uninominale şi 50 pe compensare. Această problemă ridică însă altele: ce înseamnă 300? O cameră sau două? Câţi vor fi deputaţi, câţi senatori?Câte mandate vor fi rezervate pentru diaspora, câte pentru minorităţi? Sunt jocuri aparent mici, dar miza reste foarte mare", a mai spus Marton.
Parlamentarul UDMR a explicat încă o dată motivele pentru care formaţiunea sa nu paote fi de accordnici cu reducerae numărului de parlamenatri nici cu sistemul uninominal pur. "Am avea de face cu nişte colegii foarte mari, formate din 100 - 175.000 de alegători, ceea c ear face ca reprezentarea minorităţii maghiare să se diminueze şi odată cu ea şi reprezentarea acesteia în legislative", a conchis Marton.