Blinken: Sofia şi Kievul pot conta pe SUA în Marea Neagră

Blinken: Sofia şi Kievul pot conta pe SUA în Marea Neagră Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Blinken a dat asigurări că Sofia şi Kievul pot conta pe SUA în legătură cu Marea Neagră. Iar Putin a crezut că vecinii Ucrainei în regiune vor fi dezbinaţi, dar a greşit, a mai anunţat secretarul de stat, potrivit SEGA.

Ambițiile lui Putin în Marea Neagră, descurajate de SUA

„Aliații de la Marea Neagră pot conta pe SUA. Putin a crezut că vecinii Ucrainei în regiune vor fi dezbinați, dar s-a înșelat”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, printr-o conexiune video, la a doua Conferință dedicată securității la Marea Neagră, în cadrul Platformei Crimeea, citat de BGNES.

Conferința, care are loc la Clubul Militar Central din Sofia, este organizată și găzduită în comun de Ministerele Afacerilor Externe și Ministerul Apărării din Bulgaria și Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare (Ucraina).

„Am lucrat cu Bulgaria pentru a preveni dezinformarea străină”, a subliniat Blinken. „Aliații noștri de la Marea Neagră se pot baza pe SUA pentru a face regiunea mai sigură, mai prosperă și mai integrată”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în felul în care am făcut-o şi până acum, astfel încât să se ridice în picioare”, a spus secretarul de stat al SUA. Antony Blinken a subliniat necesitatea ajutorului occidental pentru consolidarea capacităților militare ale Kievului și pentru a dezvolta instituțiile democratice.

Investiții în securitatea la Marea Neagră

Investirea în securitatea regiunii Mării Negre înseamnă a investi în zona euro-atlantică pentru pace și libertate în regiune și în Europa. Asta a spus, la rândul său, în cadrul forumului, ministrul interimar al Afacerilor Externe din Bulgaria, Stefan Dimitrov. De mai bine de doi ani, lumea asistă la ceva de neconceput, a mai subliniat ministrul și a remarcat sprijinul Bulgariei pentru Ucraina. A doua ediție a Platformei Crimeea este dedicată securității la Marea Neagră.

Ideea Platformei Crimeea a fost dezvoltată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la 4 septembrie 2020, înainte de sesiunea Adunării Generale a ONU.

La 23 august 2021, la Kiev a avut loc conferința de constituire, la care a fost adoptată o declarație de către 46 de țări, care au declarat Rusia stat ocupator ca urmare a anexării din 2014 a Peninsulei Crimeea împreună cu orașul Sevastopol. Scopul final al inițiativei este revenirea Peninsulei Crimeea la Ucraina.

Război în Ucraina Marina rusă a deschis focul în Marea Neagră

Sursa foto: Arhiva EVZ

Critici pentru militarizarea Crimeii

Declarația adoptată atunci „face apel la Federația Rusă să-și îndeplinească obligațiile ca stat ocupator conform normelor dreptului internațional umanitar și insistă ca Federația Rusă să pună capăt imediat tuturor încălcărilor drepturilor omului şi abuzurilor împotriva locuitorilor Crimeei, asigurând accesul deplin şi nestringherit în Crimeea pentru reprezentanții mecanismelor regionale și internaționale de monitorizare a drepturilor omului”.

Este condamnată politica Moscovei de intimidare a jurnaliştilor, a apărătorilor drepturilor omului şi a avocaţilor din Crimeea. Statele se opun „militarizării ruse continue a Crimeii” și obstrucționării liberei navigații în largul coastelor acesteia. Este criticată „schimbarea continuă a structurii demografice a peninsulei ocupate prin strămutarea din nou a cetățenilor ruși în Crimeea”.

„Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a subminat serios sistemul de securitate din regiunea Mării Negre și a Mării Azov și a avut un impact direct asupra securității continentului. În timpul conferinței, vor fi discutate cele mai recente evoluții de securitate din regiunea Mării Negre, consecințele agresiunii militare neîntrerupte a Rusiei împotriva Ucrainei și pașii ulteriori pentru consolidarea securității în regiune. Implementarea „Formulei păcii” ucrainene va fi, de asemenea, un aspect important al discuției”, a anunțat Ministerul bulgar de Externe înainte de forum.

Marea Neagră, de importanță strategică pentru NATO

În acelaşi timp, ministrul interimar al Apărării de la Sofia, Atanas Zaprianov, s-a întâlnit cu Olesia Ilashchuk - Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Bulgaria. La întâlnire a participat și șeful Apărării Bulgariei, amiralul Emil Eftimov.

Ministrul Zaprianov a confirmat sprijinul pentru Ucraina și apartenența sa euro-atlantică. El a subliniat că acordarea de asistență militară și militaro-tehnică țării va continua în spiritul deciziilor luate de Adunarea Națională și a ceea ce s-a făcut până în prezent.

„Sprijinul pentru Ucraina este una dintre prioritățile mele principale. Căutăm oportunități suplimentare de a oferi ajutor militar, făcând tot posibilul pentru a accelera procesul de furnizare a acestuia”, a spus ministrul Zaprianov. Excelenta Sa Olesia Ilashchuk și-a exprimat recunoștința și a subliniat că Ucraina apreciază foarte mult ajutorul primit, transmite Ministerul Apărării de la Sofia.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)