O fabrică de camioane din Siberia oferă autorităţilor din orice zonă a lumii maşini de intervenţie blindate, echipate cu tunuri cu apă.
În plină criză economică, presărată cu numeroase proteste sociale, dar şi într-un fost spaţiu sovietic marcat de revolte de stradă generate de crize politice, precum cea de la Chişinău din urmă cu câteva săptămâni, o companie rusească iese în întâmpinarea autorităţilor cu un produs care se pliază pe realităţile contemporane.
Angajaţii firmei din oraşul siberian Vargaşi îl numesc „camionul antidemocraţie”, o maşină de intervenţie a pompierilor modificată prin aplicarea unui tun de apă şi proiectată să intervină eficient în acţiunile de reprimare a protestelor. „Îl vedem ca pe un produs cu piaţă de desfacere. Nu ne facem griji cine l-ar putea cumpăra. Le-am putea vinde în Israel, America sau Franţa”, a explicat directorul fabricii, citat de cotidianul „The New York Times”. Rezervor cu substanţe iritante Afacerea cu astfel de vehicule a devenit un fel de barometru al tensiunilor sociale din Rusia, scrie ironic publicaţia amintită. Ministerul de Interne de la Moscova a cerut uzinei să îşi adapteze linia de producţie pentru a putea onora comenzi rapide, în cazul în care autorităţile i-o vor cere. Camionul este comercializat în două variante, adaptate anvergurii protestelor pentru care este solicitat.
Ambele modele, Storm şi Avalanche-Hurricane, sunt dotate cu blindaj din oţel, geamuri rezistente la atacuri cu pietre, aspersoare conectate la un rezervor cu substanţe iritante, megafoane şi nelipsitele tunuri cu apă puternice. Jetul de apă lansat de astfel de dispozitive pot trânti la pământ manifestanţi aflaţi la câteva zeci de metri distanţă. Fabrica din vestul Siberiei, unde lucrează circa 600 de angajaţi, e singura autorizată să producă astfel de maşini. Promovarea produsului vine într-un moment propice, protestele sociale fiind în creştere în Rusia şi în majoritatea fostelor republici sovietice pe fondul crizei economice.
Manifestaţiile recente de la Vladivostok, unde dealerii de maşini secondhand au denunţat noile taxe impuse afacerii lor, cele de la Kiev, unde siderurgiştii au luat cu asalt străzile după disponibilizări sau revoltele politice de la Chişinău, sunt doar o parte din motivele pentru care „camionul anti democraţie” are şanse reale să se bucure de succes comercial în plină criză.