Blindate rusești în Ucraina, distruse de armata de la Kiev
- Simona Mătieș
- 16 august 2014, 00:00
Situația din Ucraina devine extrem de tensionată, după ce rușii au trimis un transport umanitar controversat, dar și blindate militare, care au fost distruse de ucraineni.
Armata ucraineană a anunțat, aseară, că „a distrus” majoritatea vehiculelor blindate ruse, care au pătruns în cursul nopţii de joi spre vineri pe teritoriul ucrainean. „Trupele ucrainene au localizat și au atacat vehiculele militare intrate în cursul nopții printr- o zonă a frontierei aflată sub controlul insurgenților”, a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. El a explicat că militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizați de focuri de artilerie, „inclusiv de pe teritoriul Rusiei”. Preşedinţia de la Kiev a confirmat informația. Oficialii au adăugat că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a discutat, la telefon, despre această situaţie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.
Transport militar neautorizat
Reporteri ai publicațiilor britanice The Telegraph și The Guardian au scris, joi seara, că au văzut vehicule blindate ale armatei rusești cum intrau în Ucraina. Iar oficialii forțelor armate ucrainene au confirmat faptul că au depistat o coloană de transportoare blindate și camioane militare, care ar fi pătruns pe teritoriul țării. Rusia a negat, în mod constant, că ar fi înarmat sau antrenat rebelii pro-ruși, după izbucnirea conflictului civil, în luna aprilie, când separatiștii au preluat controlul asupra unor orașe din estul Ucrainei.
Jurnaliștii au descris o coloană de 23 de vehicule de transport blindate, alături de camioane și alte mijloace de sprijin logistic, cu numere de înmatriculare ale armatei ruse, trecând spre orașul rusesc Donețk, la graniță, la 200 de km de orașul ucrainean Donețk. După o pauză la marginea drumului până la căderea serii, convoiul a trecut pe teritoriul ucrainean, pe un drum de țară, printr-o spărtură în gardul de sârmă ghimpată care demarchează granița, pe o porțiune asupra căreia autoritățile de la Kiev nu dețin controlul.
Transportoarele reprezintă o dovadă incontestabilă a ceea ce Ucraina susține de mult timp - că trupele ruse sunt active în interiorul graniței ucrainene.
Reuniune la Bruxelles
De altfel, și ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a declarat, ieri, la Bruxelles, că deţine informaţii potrivit cărora 70 de vehicule militare ruse au trecut granița în Ucraina, joi noaptea. „Suntem foarte îngrijoraţi de evoluţia situaţiei din Ucraina (...) Vedem că situaţia continuă să se agraveze şi avem informaţii că în timpul nopţii 70 de piese de echipament militar rus au trecut graniţa”, a spus Linkevicius, la o reuniune de urgenţă a Consiliului Afaceri Externe al UE.
Mai mulţi miniştri europeni de Externe, reuniţi la Bruxelles, au avertizat Rusia împotriva oricărei incursiuni militare în Ucraina. Secretarul britanic de Externe, Philip Hammond, s-a declarat „alarmat” de informațiile referitoare la blindatele rusești. „Dacă există orice fel de personal sau vehicule militare în estul Ucrainei, trebuie să fie retrase imediat ori consecinţele vor fi foarte grave”, a spus Hammond. „Este o situație potențial foarte periculoasă”, a afirmat şeful diplomaţiei britanice.
Ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, a acuzat o „încălcare majoră” a dreptului in ternațional. Iar ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, s-a declarat „profund îngrijorat de atitudinea rusă din ultimele luni, dar și din ultimele ore”. „Atât în UE, cât și în SUA suntem foarte angajați să răspundem oricărei agresiuni a Rusiei”, a adăugat el.
NATO acuză Rusia de escaladarea tensiunilor din Ucraina
Purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu, a declarat, ieri, că Rusia, în timp ce face apel la dezescaladarea conflictului din Ucraina, contribuie de fapt la escaladarea acestuia. Oana Lungescu a precizat că Alianţa verifică informaţiile furnizate de două cotidiene britanice potrivit cărora cel puţin 23 de vehicule militare ruseşti au pătruns pe teritoriul Ucrainei în cursul nopţii de joi spre vineri.„ Dacă acestea se confirmă, reprezintă noi dovezi că Rusia face exact opusul a ceea ce spune”, a declarat purtătoarea de cuvânt.
„Este timpul ca Rusia să facă ce spune că vrea să facă, adică să contribuie la o soluţie paşnică. Rusia trebuie să-și retragă trupele, să pună capăt fluxului de arme și combatanți în Ucraina, să nu mai acorde sprijin separatiştilor şi să se angajeze întrun dialog veritabil şi sincer cu Ucraina”, a explicat oficialul Alianțeiu.
Și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, ieri, că a avut loc „o incursiune rusă” în Ucraina, însă nu a vorbit despre o invazie. „Noaptea trecută am văzut o trecere a frontierei ucrainene. Asta nu face decât să confirme faptul că asistăm la un flux continuu de arme și luptători din Rusia în estul Ucrainei și este o dovadă clară a implicării permanente a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a declarat Rasmussen.
Mii de familii fug din orașele estice, devastate de lupte
Oraşele ucrainene Doneţk şi Lugansk, bastioane ale insurgenţilor proruşi, sunt încercuite de trupele guvernamentale ucrainene. În ambele orașe au avut loc, joi, bombardamente de artilerie ce au provocat victime în rândul civililor, dar nu se ştie dacă aceste acţiuni au fost lansate de armata ucraineană sau de rebeli.
Civilii, victime colaterale
Centrul Doneţkului a fost atacat cu artileria grea, cel puţin o persoană pierzânduşi viaţa. Nu este clar cine a lansat atacul, însă insurgenții rusofoni susțin că obuzele au fost trase de armata ucraineană, care a încercuit orașul în vederea unui posibil asalt.
Guvernul de la Kiev nu a reacţionat imediat, dar a subliniat că nu va folosi artileria sau aviaţia în zonele populate. Primarul a cerut locuitorilor acestui oraş să nu iasă din case, susţinând că se aud pretutindeni explozii provocate de obuze.
Potrivit administraţiei regionale, 74 de civili au fost uciși și alți 116 răniți în urma confruntărilor armate din regiunea separatistă Donețk în ultimele trei zile, astfel că bilanţul total al victimelor de la începutul conflictului se ridică în această regiune la 839 de morți și 1.623 de răniți.
Trupele ucrainene asediază, de la începutul lunii iulie, și celălalt bastion al separatiştilor proruşi, orașul Lugansk, abandonat de circa o jumătate de milion dintre locuitori. Cei rămaşi nu mai au electricitate şi apă curentă de două săptămâni. În ultimele 24 de ore aici şi-au pierdut viaţa cel puţin 22 de persoane în urma bombardamentelor a căror origine nu este cunoscută cu certitudine.
SUA cer „reținere”
În acest context, SUA au îndemnat Ucraina să dea dovadă de „reţinere”, pentru a reduce numărul victimelor din rândul civililor. „Noi am subliniat importanţa faptului de a da dovadă de reţinere pentru a reduce numărul victimelor civile”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, într- un briefing de presă. Aşa-zisul ministru al Apărării al autoproclamatei republici populare Doneţk, în acelaşi timp comandant al rebelilor proruşi din această regiune, Igor Strelkov, și-a anunțat, joi ,demisia. Potrivit „prim-ministrului” Alexander Zaharcenko, acesta va primi alte „sarcini importante”, dar nu a oferit detalii.
În aceeaşi zi și-a dat demisia și șeful autointitulatei republici populare Lugansk, Valeri Bolotov, care şi-a motivat gestul prin faptul că ar fi fost rănit de un glonţ, după ce, la rândul său, Aleksandr Borodai a anunţat că demisionează de la conducerea „republicii populare Doneţk”.
Sancțiuni contra Rusiei
Parlamentul Ucrainei a adoptat un proiect de lege privind sancţiunile impuse Moscovei. În favoarea acestuia au votat 244 din cei 290 de deputaţi. Astfel, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare are dreptul de a bloca activele, limita operațiunile comerciale, stopa tranzitul de resurse, de zboruri și de transporturi pe teritoriul Ucrainei, pentru a preîntâmpina retragerea de capitaluri, poate suspenda onorarea de obligaţii economice şi financiare și are dreptul de a anula licenţele.
Înainte de votul final, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a propus excluderea din pachetul de măsuri antirusești a interzicerii oferirii de servicii poștale, precum și a măsurilor pentru îngrădirea massmedia şi a publicaţiilor tipărite. În baza legii, pot fi adoptate, în viitor, sancțiunile, a precizat președintele Parlamentului, Alexander Turcinov.
Verificare de la Crucea Roșie
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a dat publicității, vineri, un comunicat în care face apel la un acord rapid între Ucraina, Rusia și Crucea Roșie asupra livrării de ajutoare umanitare. Comunicatul de la Geneva îl citează pe oficialul CICR Laurent Corbaz, aflat la Kiev. Corbaz a spus că CICR va livra singur ajutoarele oamenilor și centrelor sanitare din regiune. „Avem nevoie de asigurări din partea tuturor părților implicate în conflict că staff-ului nostru i se va permite să-și îndeplinească sarcinile în siguranță și că se va acorda respectul cuvenit principiilor noastre umanitare”, a declarat oficialul. El a mai precizat că o astfel de operațiune „va necesita ceva timp” din cauza problemelor logistice și de securitate.