Blestemul pe care Regina Elisabeta a II-a îl poartă cu ea. Zeci de lideri au luptat pentru asta

Blestemul pe care Regina Elisabeta a II-a îl poartă cu ea. Zeci de lideri au luptat pentru asta Sursa foto: nzz.ch

Regina Elisabeta a II-a este cel ma longeviv monarh, ea sărbătorind 70 de ani de la urcarea pe tron. De-a lungul timpului a primit multe cadouri de la alte capete încoronate ale lumii, însă o bijuterie a creat multă vreme invidie. Koh-i-Noor este o piesă rară, un diamant realizat în 1937, pentru care au luptat zeci de conducători. Acesta se află în prezent pe coroana regală, fiind purtat la fiecare eveniment de către Regina Elisabeta a II-a.

Diamantul Koh-i-Noor este considerat cel mai mare din lume, având o greutate de 105,6 carate, undeva la 21.12 grame. Povestea acestei bijuterii este cunoscută în întreaga lume, iar mulți conducători s-au luptat pentru a-l obține. A fost scrisă chiar și o carte despre renumitul diamant purtat astăzi de Regina Elisabeta a II-a, „Koh-i-Noor: Istoria celui mai renumit diamant din lume”.

Koh-i-Noor a fost scos la lumină în India, în minele Golconda sub dinastia Kakatiya. Legenda spune că această piatră prețioasă a aparținut zeităților din Warangal, iar la acea vreme cântărea 735 de carate. La începutul secolului al XIV-lea, Alauddin Khilji pune mână pe acest diamant în timp ce jefuia regatele din sudul Indiei. Dinastiile s-au schimbat de-a lungul timpului, iar celebru diamant a tot călătorit.

Cel mai mare diamant din lume a fost în mâinile mai multor capete încoronate care au avut planuri mărețe cu el. Shah-Jahan, descendent al lui Timur și al lui Genghis Khan, a decis să pună în valoare bijuteria, așa că a comandat un tron plin cu pietre prețioase, însă Koh-i-Noor avea un loc special. Au fost necesari șapte ani de muncă, investiția fiind mai mare decât cea necesară pentru ridicarea templului Taj Mahal. Diamantul părea să își fi găsit casa. Prima schiță a lui Koh-i-Noor a fost realizată în acea perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diamantul își pierde din greutate atunci când este încredințat unui bijutier renumit din Veneția. Acesta, era de fapt un neîndemânatic, așa că bijuteria a scăzut considerabil nu doar în greutate, ci și în valoare, ajungând de la 793 la 186 de carate. Timp de două secole diamantul Koh-i-Noor a stat în vârful tronului Peacock, între doi păuni.

În 1739, împăratul persan Nader Shah a invadat pe neașteptate bogatul Imperiul Mughal. Multe vieți au pierit în această bătălie, împăratul a luat cu el multe bogății, printre care și tronul Peacock cu totul, dar și diamnatul Daria-i-Noor, considerat sora lui Koh-i-Noor. Acesta din urmă pare să fi dispărut deoarece nu vedem nicăieri în înscrieri ceva de prezența lui.

Călătoria adevărată a lui Koh-i-Noor începe atunci când diamantul este furat și scos din India de către Ahmad Shah Abdali. Bijuteria ajunge în Afganistan, unde va zăbovi timp de 70 de ani. În toți acești ani, mai mulți conducători din întreaga lume au încercat să intre în posesia bijuteriei.

Britanicii fură Koh-i-Noor de la un copil de 10 ani

Diamantul Koh-i-Noor se întoarce în India, însă în istoria bijuteriei intervin și britanicii, care venerau acest diamant și îl considerau un simbol al puterii. În 1849, britanicii au găsit metoda de a intra în posesia diamantului. Au întemnițat-o pe mama conducătorului, un copil în vârstă de 10 ani, și l-au forțat pe Duleep Singh să semneze un document legal numit „Tratatul de la Lahore”, prin care acesta trebuia să renunțe la Koh-i-Noor și să pretindă suveranitatea.

Celebra bijuteria a călătorit la Londra și a fost ținut ascuns până în 1851, când apare la „Marea Expoziție”. Britanicii au fost însă dezamăgiți de faptul că Koh-i-Noor a fost obținut fără vărsare de sânge.

Prințul Albert, a fost cel de-al doilea mare conducător care și-a dorit ca diamantul să capete o altă formă. Acesta a fost momentul în care piatra prețioasă a mai pierdut din cantitate, ajungând la greutatea actuală de 105,6 carate. Nu a mai apucat să se bucure de rezultat, deoarece a murit cu doar câteva săptămâni înainte de tăierea bijuteriei.

Regina Victoria a fost cea în posesia căreia a intrat Koh-i-Noor, lansând un blestem asupra lui. Doar o femeie va mai putea purta vreodată acest diamant. Regina a purtat-o la mai multe evenimente sub formă de broșă, iar în final a fost încrustată în coroana regală, fiind purtată astăzi de Regina Elisabeta a II-a.