Blestemul muzicii grunge. Marii artiști ai genului care ne-au părăsit prea devreme

Grunge-ul a rămas și astăzi un subgen al rock-ului îndrăgit mai ales pentru artiștii de seamă precum, Kurt Cobain, Chris Cornell, Layne Staley și mulți alții. Din păcate, cei enumerați au ales să-și pună capăt zilelor mult prea devreme, iar dintre liderii trupelor de seamă din acest val a mai rămas în picioare doar Eddie Vedder, de la Pearl Jam.

În 1980, în Seattle (SUA), a apărut un subgen al rock-ului alternativ care a făcut ravagii mai ales în anii `90 - Grunge. După cum știți, probabil, trupele emblematice ale curentului sunt și vor fi Pearl Jam, Soundgarden, Nirvana, Alice in Chains, Stone Temple Pilots, Bush, The Smashing Pumpkins, Hole, Green River, Mother Love Bone, Temple of the Dog și multe altele.

Însă, într-un mod ciudat, mulți dintre componenții formațiilor au murit, practic, din două cauze comune: droguri și sinucidere.

Andrew Wood a murit în anul 1990, din cauza unei supradoze de droguri. Acesta era vocalistul trupei Mother Love Bone, iar după dispariția sa anumiți membri ai „band”-ului au format, alături de Eddie Vedder, fabulosul grup Pearl Jam, care și astăzi, se bucură de un succes răsunător. O parte dintre muzicienii din Mother Love Bone au pus bazele formației Temple of the Dog, cu regretatul Chris Cornell.

În 1993, a doua dispariție din rândul muzicienilor din grunge a fost cea a chitaristului Doug Hopkins. Acesta și-a pus capăt zilelor la vârsta de 32 de ani fiind atunci pe val cu trupa sa The Gin Blossoms, care era deja pe piață cu hiturile „Till I Hear it From You” și „Hey Jealousy”. Doug Hopkins s-a sinucis prin împușcare, în timp ce urma un tratament pentru combaterea alcoolismului.

Un an mai târziu, în 1994, grunge-ul a mai pierdut doi muzicieni de seamă. Kurt Cobain, liderul de la Nirvana, s-a sinucis tot prin împușcare, la vârsta de 27 de ani. Acesta era și dependent de heroină, dar la acea vreme Nirvana era deja un ambasador de seamă al subgenului, grație hiturilor precum „Come As You Are”, „Lithium” sau „Smells Like Teen Spirit”.

A doua dispariție din grunge din acel an a fost a lui Kristen Plaff, bassita trupei Hole. La rându-i, Plaff a murit din cauza unei supradoze de heroină, la vârsta de 27 de ani. Solista trupei Hole a fost nimeni alta decât Courtney Love, fosta soție a lui Kurt Cobain.

 

În 1995, Shannon Hoon, solistul de la Blind Melon a pierit în urma unei supradoze de cocaină, la vârsta de 28 de ani. După un concert dezamăgitor susținut în Houston, Hoon a consumat droguri o noapte întreagă, ceea ce i-a provocat moartea.

 

Layne Staley, solistul altei formații emblematice de grunge - Alice in Chains -, a murit în 2002, tot din cauza drogurilor. Avea 34 de ani, iar trupa sa se bucura de un succes teribil. După autopsie, s-a constatat că Stanley a murit după ce a amestecat heroina cu cocaina, o combinație numită „speedball”. Cauza decesului a fost catalogată ca fiind „accidentală”. În 2011, Alice in Chains a mai pierdut un membru de seamă. Basistul Mike Starr a pierit din cauza unei supradoze de heroină.

 

În 2015, Scott Weiland, fostul vocalist al trupelor Stone Temple Pilots și Velvet Revolver, a dispărut complet din această lume, la vârsta de 58 de ani. Supradoză de droguri. Weiland a lansat și cinci albume solo. Stone Temple Pilots a dominat scena rock-ului alternativ spre finalul anilor `90, cu piese precum „Vasoline”, „Interstate Love Song” sau „Plush”.

 

Chris Cornell, fostul solist al trupelor Soundgarden și Audioslave, a murit, la vârsta de 52 de ani. Decesul său a fost în 2017 și s-a produs „brusc și neașteptat”, și a șocat întreaga lume. Muzicianul este considerat unul dintre pionierii curentului grunge. Medicii legiști au concluzionat că legendarul solist s-a spânzurat.