Blestemul lui Rufus: A treia bombă atomică, nearuncată peste Japonia

Blestemul lui Rufus: A treia bombă atomică, nearuncată peste Japonia

Americanii aveau pregătite trei bombe atomice pentru le arunca asupra Japoniei, însă capitularea acesteia a lăsat-o pe cea de a treia nefolosită.

Pe 6 august 1945, bomba cu miez de uraniu-235 botezată „Little Boy” a fost detonată la o altitudine de 600 de metri deasupra Hiroshimei.

Explozia a nimicit totul pe o rază de doi kilometri, distrugând 92% din construcțiile orașului și ucigând circa 140.000 de oameni.

Trei zile mai târziu, pe 9 august, bomba cu miez de plutoniu-239 boteaată „Fat Man” a fost detonată la o altitudine de 500 de metri deasupra Nagasaki. Creasta unui munte învecinat a dirijat explozia doar spre districtul Urakami din oraș.

Treizeci și șase la sută din oraș a fost distrus și circa 74.000 de persoane au fost ucise.

Evenimentele terifiante ale acestor două zile și efectele lor au pus capăt efectiv celui de-Al Doilea Război Mondial. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.

Mai mult, ele au dus la evitarea unui holocaust nuclear. Armele atomice s-au dovedit atât de înspăimântătoare, încât efectul lor descurajator a fost un succes.

Capitularea Japoniei a făcut ca Statele Unite să nu lanseze și a treia bombă nucleară.

„Bomba trebuia să fie pregătită pentru a fi lansată în prima zi cu vreme favorabilă, după 17 sau 18 august”, după cum îi scria pe 10 august generalul Leslie R. Groves generalului George C. Marshall.

Miezul celei de-a treia bombe, o bilă de plutoniu-239 de 6,5 kilograme, a ajuns în schimb la Laboratorul Național din Los Alamos, intrând în grija fizicienilor Harry Dahglian și Louis Slotin.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.

Ne puteți urmări și pe Google News