Statuia, înfățișându-l pe Napoleon călare, a fost ridicată în 1854, fiind un simbol al orașului La Riche-sur-Yon din regiunea Vandeea, fiind declarată în 2019 monument istoric.

În noaptea de joi spre vineri, statuia lui Napoleon a fost acoperită cu vopsea roșie din cap până în picioare, relatează France Bleu. Municipalitatea a decis să depună plângere împotriva vandalilor, a căror identitate nu a fost încă descoperită.

„Condamn acest act”, a declarat primarul orașului. La rândul său, liderul senatorilor formațiunii Les Républicains, de dreapta, Bruno Retailleau, a acuzat: „Este un atentat inacceptabil la adresa patrimoniului orașului și a Istoriei Franței”.

Deși faptele au avut loc în plină noapte, făptașii ar putea fi descoperiți rapid, grație camerelor de înregistrare care se aflau în zonă. În plus, polițiștii au cules vineri probe de la fața locului.

De mai multe săptămâni, actele de vandalism se înmulțesc în Franța, al adresa monumentelor dedicate marilor oameni de stat, mulți fiind considerați că au avut legături cu colonialismul, scrie Valleurs Actuelles.

Printre personalitățile atacate se numără Cristofor Columb, Ludovic al XIV-lea, Colbert, Voltaire sau De Gaulle, pentru a nu cita decât câțiva.

Statuia lui Colbert din fața Adunării Naționale de la Paris, de pildă, a fost mânjită cu inscripția „Negrofobie de Stat”.

Într-o reacție, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că „tentativa de a șterge trecutul” este „proprie persoanelor cu gândire totalitară și reprezintă însuși contrariul istoriei”.

Secretarul de stat al lui Castaner a urmat exemplul șefului său, precizând, în caz că nu se știa, că „degradarea sau distrugerea unei statui” este un „delict”, deci este „ilegal”.

Aceste declarații ferme nu au avut darul de a-i opri pe vandali, după cum se vede.

La Roche-sur-Yon, au început operațiunile de curățare a statuii lui Napoleon, dar oamenii sunt îngrijorați de această ascensiune a violențelor.

„Nu este vorba doar de vandalism, inspirat de o versiune arhaică a istoriei. Este vorba și de această maladie civică care a lovit o societate franceză din ce în ce mai fracturată. Războaie ale memoriilor, războaie ale religiilor, războaie ale sexelor… Esența însăși a poporului francez riscă să se dizolve”, acuză Bruno Retailleau.