Aranjamentul eşuat de la meciul Buzău - Steaua nu este primul din Liga I. Deşi dus aproape de perfecţiune, „sistemul“ s-a mai defectat.
Cazul „Bunică“, jucătorul care a stricat scenariul visat de Gigi Becali la partida Gloria Buzău - Steaua 1-1, redeschide dosarul blaturilor din fotbalul românesc. Golul lui Bunică, venit în minutul 92, a pus pecetea pe acest meci: blat nerealizat. Acest scor l-a făcut pe latifundiarul din Pipera să se enerveze şi să recunoască faptul că aştepta o „pomană“ de la satelitul Stelei. Declaraţiile sale despre acest rezultat nu lasă loc de alte comentarii. Becali a spus că buzoienii ar fi trebuit „să ştie ce au de făcut“, adică să ofere fără luptă punctele Stelei.
Pentru latifundiarul din Pipera, în acest caz nu era vorba de un blat, ci de o problemă de caracter şi de bun-simţ din partea buzoienilor! Indiferent de circumstanţe sau interese, rezultatul partidei Gloria Buzău - Steaua va rămâne înscris pe lista blaturilor nerealizate, care mai cuprinde câteva episoade celebre.
În fotbalul românesc, blatul a fost ridicat la rang de „sport-rege“ şi s-a practicat la toate nivelurile. Sistemul a fost atât de bine pus la punct, încât a funcţionat aproape fără greşeală. Au existat însă şi excepţii venite să confirme regula. Chiar dacă nişte goluri picate în momente inoportune au dovedit aranjamentul iniţial, niciodată nu s-au luat măsuri. Când au apărut dovezile, cei sancţionaţi au fost tocmai cei care au relatat aranjamentele! Iftodi n-a „pângărit“ eternul derby În anii de glorie ai „Cooperativei“, flagelul aranjamentelor a atins şi eternul derby Dinamo - Steaua. Rivalitatea de-o viaţă fusese lăsată la vestiare pe 16 mai 1999. „Câinii“ se luptau cu Rapid pentru titlu, în timp ce „roş-albaştrii“ erau ieşiţi din cursă, dar s-au gândit să-şi ajute rivalii în detrimentul giuleştenilor.
La fiecare ratare a „roş-albaştrilor“, galeria scanda „Steaua, te rugăm, niciun punct să nu le dăm“. „V-aţi dat la o parte şi ai noştri n-au fost în stare. Mai rămânea să vă daţi autogol“, i-a strigat după meci un suporter dinamovist lui Mihai Stoichiţă, antrenorul Stelei. O fază memorabilă s-a petrecut în minutul 90. Dinamo a beneficiat de o lovitură liberă din afara careului.
Zidul steliştilor s-a poziţionat în asemenea fel, încât să descopere cadrul porţii (nu să-l acopere), iar portarul Zoltan Ritli a stat lipit de bară. Deşi avea aproape toată poarta goală în faţă, Daniel Iftodi a şutat afară! Peste ani s-a zvonit că mijlocaşul fusese „stimulat“ de Rapid şi de aceea a ales să tragă aiurea. El a ajuns apoi în Giuleşti şi şi-a căpătat porecla „Perversul“.
Pe 5 mai 2001, FC Braşov şi FCM Bacău au pus la cale un joc „strategic“. Motivul? Băcăuanii, aflaţi în lupta pentru retrogradare, aveau nevoie de puncte. Toţi „stegarii“ au fost de acord şi s-au dat din faţa oaspeţilor. Dossey, suspendat pentru că a demascat aranjamentul! Cu două excepţii. Portarul ghanez Ibrahim Dossey a zburat din bară în bară, iar atacantul Alexandru Andraşi a marcat o „dublă“ care a stabilit scorul final, 2-0 pentru gazde. Africanul a recunoscut după meci că un oficial al „stegarilor“ le-a cerut jucătorilor să piardă meciul. Pentru că nu i-a dezvăluit identitatea celui care a solicitat blatul, Ibrahim Dossey a fost suspendat şase etape! CU EMOŢII „Greşeli“ îndreptate la timp De-a lungul vremii, din greşeală sau nu, unii fotbalişti au stricat rezultatele stabilite dinainte. În multe cazuri a fost timp să se restabilească diferenţa stabilită dinainte. Pe 10 iunie 1995, Gloria Bistriţa şi FC Argeş au pus la cale un episod din lungul serial al „reciprocităţilor“. Ardelenii conduceau cu 2-1 spre finalul unui meci calm. Când toată lumea aştepta ultimul fluier, piteştenii au egalat după un şut de la distanţă al lui Priseceanu (88). Bistriţenii au reluat jocul şi Ilie Lazăr a înscris golul izbăvitor după o cursă fără obstacole prin apărarea piteşteană: 3-2!
Pe 18 mai 2003, Oţelul a bătut Astra Ploieşti cu 2-1 după un scenariu similar. Gălăţenii conduceau cu 1-0, dar Todoran a egalat din greşeală în ultimul minut, cu un şut direct din corner. „Am vrut să centrez“, s-a scuzat după meci autorul nedoritului gol. Greşeala a fost „reparată“ imediat de ploieşteni, care i-au permis lui Guriţă să marcheze un gol simplu la ultima fază.
Pe 28 august 2000, Rocar a învins Petrolul Ploieşti mai greu decât se stabilise iniţial. Bucureştenii conduceau cu 1-0, dar Nicolae Constantin a egalat din greşeală în minutul 84. Ploieştenii i-au permis lui Mircea Oprea să înscrie golul victoriei în minutul 87. La conferinţa de presă, când încerca să ascundă evidenţele, Virgil Dridea, antrenorul ploieştenilor, s-a prăbuşitî de pe scaunul care s-a rupt exact când „găzarul“ susţinea că n-a fost blat! ÎN TOP Craiova şi-a tăiat craca Cel mai cunoscut blat nereuşit din epoca modernă rămâne Universitatea Craiova - Rapid, scor 2-2. Era 2 mai 1998. Ultima etapă din campionat. Victoria Rapidului avantaja ambele echipe. Giuleştenii aveau nevoie de trei puncte pentru a se încununa campioni, în timp ce pentru olteni eşecul era echivalent cu calificarea în Cupa Cupelor. Craiova şi Rapid urmau să se întâlnească peste trei zile în finala Cupei României, iar dacă giuleştenii câştigau campionatul, „alb-albaştrii“ mergeau în Cupa Cupelor indiferent de rezultatul finalei. Pe teren, lucrurile au luat altă întorsătură. „Ştiinţa“ a fost o echipă ruptă-n două. Unii fotbalişti au evoluat „pe bune“ pentru o primă uriaşă promisă de Steaua. Alţii s-au străduit din răsputeri să îndeplinească visul oaspeţilor. Ionel Ganea a marcat de două ori pentru Craiova. În ciuda „eforturilor“ unor jucători ai gazdelor, Rapid a marcat numai două goluri, iar acel rezultat de egalitate a adus titlul Stelei, care învinsese acasă, după un blat fără emoţii, pe Gloria Bistriţa, scor 5-2. Cornel Frăsineanu a oferit rapidiştilor un penalty, după un henţ de neînţeles în careu, oferindu-le astfel golul egalizator. Alt mijlocaş oltean, Ionuţ Luţu, şi-a bătut joc de un penalty de care au beneficiat gazdele, pasându-i portarului Bogdan Lobonţ uşor şi aproape pe centrul porţii.