Blat cu locuinte ANL in Bragadiru

Blat cu locuinte ANL in Bragadiru

Trei consilieri locali si doua angajate ale primariei din orasul ilfovean Bragadiru au repartizat locuinte ANL propriilor copii.

Cinci consilieri locali si angajati ai primariei Bragadiru au impartit locuinte ANL propriilor copii intr-un cartier recent finalizat in orasul ilfovean. Oficialii publici au facut parte din comisia de evaluare a cererilor pentru acordarea de apartamente construite de stat pentru tineri.

Printre beneficiari a fost inclus si un consilier, care la finalul procesului de selectie a ajuns sa voteze intr-o sedinta a Consiliului Local Bragadiru lista pe care se afla si numele sau.

Acestia urmau sa se mute in toamna aceasta in locuintele pentru care ar fi platit o chirie modica timp de cinci ani, situata intre 23 si 50 de lei pe luna.

Dupa ce „Evenimentul zilei” a inceput sa se intereseze de felul in care s-au facut repartitiile la Bragadiru, Prefectura Ifov a revocat hotararea Consiliului Local prin care se aprobase lista beneficiarilor. Decizia de reanalizare a dosarelor a fost luata in urma constatarii unor erori in repartizarea apartamentelor.

6 puncte ilegale

Unul dintre chiriasii noului bloc de locuinte din centrul orasului Bragadiru, construit prin programul de locuinte pentru tineri, ar fi trebuit sa fie Ionut Constandin, in varsta de 19 ani.

Tanarul este fiul contabilei primariei, Elena Constandin, membru in comisia care a decis cine primeste pentru urmatorii cinci ani locuinta ANL in chirie.

Potrivit dosarului prin care solicita o locuinta ANL, Constandin sustinea ca este „tolerat” in spatiu de parinti. Partea din casa parinteasca ce ii revine este de 15 metri patrati, fapt ce i-a adus tanarului sapte puncte, in conformitate cu grila de criterii-cadru stabilite prin lege.

Cerere la 15 ani Desi necasatorit si fara copii, Constandin a urcat mult in clasament dupa ce comisia i-a acordat noua puncte pentru ca cererea sa de locuinta era veche de 3-4 ani, adica de cand Ionut avea in jur de 15 ani. Potrivit legii, aceasta cerere nu ar fi trebuit sa fie inregistrata pentru ca solicitantul era minor la data depunerii ei.

„Solicitantul trebuie sa aiba 18 ani si cel putin un an de vechime in munca la depunerea cererii”, ne-a transmis biroul de presa al Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, care coordoneaza programul ANL pentru tineri. 

Insistent, Ionut a depus o a doua cerere in 2006, dupa ce a implinit 18 ani. Comisia de evaluare din care a facut parte si mama lui nu a luat in calcul cererea de la 18 ani, care i-ar fi adus lui Constandin doar trei puncte, ci l-a notat in functie de solicitarea de la 15 ani. Diferenta de sase puncte l-a ajutat pe Ionut sa obtina punctajul necesar pentru a obtine o locuinta ANL.

De la mama pentru fiu  Constandin nu este singurul tanar de 19 ani caruia comisia din Bragadiru i-a acordat o locuinta prin progamul ANL, in ciuda faptului ca in jur de 600 de persoane, multe casatorite si cu situatii locative precare, au depus cereri.

Cosmin Ghebea este fiul Lilianei Ghebea, referent la primaria Bragadiru. Desi necasatorit, fara copii si fara studii superioare, Cosmin a acumulat 42 de puncte, destule pentru primirea unui apartament.

O alta locuinta ANL din Bragadiru si-ar fi gasit chirias in persoana lui Valentin Ionut Patachia, de 26 de ani, baiatul consilierului local PSD Valeriu Patachia. Necasatorit si fara copii, fiul consilierului este absolvent de liceu si lucreaza la firma de tamplarie a parintilor sai, Patac SRL. Societatea comerciala a avut in 2004 un profit brut de 650.000 de lei. In 2005 afacerile familiei n-au mers la fel de bine, profitul brut depasind cu putin 3.000 de lei, potrivit Registrului Comertului.

Tatal lui Patachia a fost atat membru al comisiei de evaluare a cererilor de locuinte, iar din pozitia de consiliului local a votat lista beneficiarilor. In sedinta consiliului, votul lui Patachia a fost favorabil listei pe care se afla si numele fiului sau.

Un tata de la PSD, o mama de la PD

Lista copiilor de consilieri care ar fi primit locuinte ANL de la comisia din care au facut parte si parintii lor este completata de Sorin Panait, de 28 de ani, fiul consilierului local PSD Gheorghita Panait. Solicitantul este necasatorit, nu are copii si lucreaza ca economist.

In acelasi bloc ar fi locuit si colegul de partid al lui Gheorghita  Panait, consilierul local PSD Marius Florinel Tudor, de 35 de ani, care lucreaza ca sofer pentru RATB. Tudor, care este casatorit si are un copil, s-a votat singur in sedinta consiliului in care s-a aprobat lista beneficiarilor de locuinte ANL. 

Vecin cu Tudor ar fi fost si Octavian Serban, fiul consilierului local Cleopatra Serban, membru PD si directoare a gradinitei din Bragadiru. Fiul directoarei este casatorit, are un copil si locuieste impreuna cu familia in locuinta mamei sale, ceea ce i-a adus 44 de puncte.

 

Prefectura intervine Dosarele solicitantilor vor fi reanalizate

Planurile consilierilor din Bragadiru de a da in chirie locuinte ANL propriilor copii au fost date peste cap de Prefectura Ilfov, care a decis ca toate dosarele sa fie luate inca o data la mana. „Deoarece s-au constatat erori ale activitatii de repartizare a locuintelor construite de ANL, s-a propus refacerea procedurii”, ne-a transmis biroul de presa al Prefecturii Ilfov.

Hibe in procedura de atribuire a locuintelor ANL in Bragadiru au fost gasite si de Ministerul Lucrarilor Publice, care a constatat ca oficialii din orasul ilfovean nu primisera avizul ministerului pentru adoptarea criteriilor-cadru. „Contractele de inchiriere incheiate cu incalcarea dispozitiilor legale sunt lovite de nulitate absoluta”, ne-a transmis biroul de persa al ministerului.

Primarul din Bragadiru: „Au intrunit punctajul” 

Edilul sef al localitatii ilfovene Bragadiru, Marin Branzoi, sustine ca toti cei selectati pentru a primi case in chirie prin ANL au indeplinit conditiile necesare.

„Toata lumea cere case, dar trebuie sa se incadreze, conform punctajului pe care ni l-a dat ANL-ul. Cei care au obtinut case au intrunit punctajul. In plus, primarul duce la indeplinere hotararile consiliului local”, a declarat Branzoi pentru EVZ.

Primarul nu considera o problema ca fiii unor consilieri au obtinut case ANL si considera nefondate reclamatiile depuse de perdanti. „Daca sunt 600 de cereri si sunt 52 de apartamente, normal ca sunt reclamatii. Nu faceam eu bine daca nu le faceam? Asta-i viata,” a spus primarul.

Referitor la varsta frageda a unora dintre beneficiari, care, desi necasatoriti si fara copii, au obtinut un punctaj mai mare decat persoane cu familie si cu o situatie locativa similara, primarul a mutat responsabilitatea in „ograda” consiliului local. „Domne’, e major? Bun. A intrunit punctajul care trebuie? Asta trebuie analizat in sedinta de consiliu. Sa fie consiliul chemat in instanta, sa fie consiliul judecat, daca cineva incepe sa ne analizeze pe noi”, a mai spus Branzoi.

Doua voturi impotriva, doua abtineri

Prezenta celor cinci copii de oficiali ai primariei printre beneficiarii de locuinte ANL a starnit discutii aprinse si intre consilierii locali. „Am votat impotriva pentru ca in sedinta de consiliu ni s-a prezentat doar lista cu numele celor selectati. Am solicitat dosarele si am fost refuzati categoric de domnul primar”, a declarat pentru EVZ consilierul local PD Maria Tane. 

Consilierul a adaugat ca ar fi fost potrivit ca cei care aveau copii sau se aflau chiar ei pe lista de beneficiari sa se fi abtinut de la vot. Un punct de vedere similar l-a avut si colegul sau de partid, Eduard Stancu: „Dumneavoastra ati vota o lista? Le-am si spus consilierilor, nu ma intereseaza numele de pe lista, ci dosarul fiecaruia, sa vad daca a intrunit conditiile necesare”.

Consilierul a spus ca mai multe persoane ale caror dosare au fost respinse i s-au plans ca nu au venit membrii din comisie in ancheta la ei acasa, asa cum cere legea. „Nu spun ca lista nu contine si persoane care au intrunit toate conditiile, dar sunt unii cu probleme mari”, a spus Stancu, adaugand ca nu i se pare normal ca membrii consiliului local sa-si voteze copiii sau chiar pe ei insisi pe listele ANL.

Beneficiar de 39 de ani

Printre noii locatari ai blocului de locuinte construit de ANL in Bragadiru se afla si o persoana care a depasit cu patru ani varsta permisa pentru obtinerea unei locuinte prin programul pentru tineri.

Samizadeh Mohammad Taghi, 39 de ani, este un doctor de origine iraniana care a primit cetatenie romana in 2004. Reprezentantii Primariei Bragadiru au explicat ca i-au dat acestuia o casa prin programul ANL pentru a atrage si cadre specializate si pentru ca acesta locuia la sediul unei firme, neavand o locuinta in proprietate. 

Potrivit Ministerului Lucrarilor Publice, prezenta lui Samizadeh Mohammad Taghi pe lista initiala a beneficiarilor este ilegala pentru ca acesta nu intruneste cel mai important criteriu de selectie, cel al varstei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News