Decizia bisericii din Suedia de a trage clopotele de la Malmö a fost luată în ideea de a o sprijini pe activista Greta Thunberg.
Acțiunea a avut drept scop susținerea mișcării climatice „Vineri pentru viitor”, unde mii de copii au cerut măsuri de mediu guvernelor.
„În combinație cu marșul global pentru climă, clopotele bisericii vor suna și ne vom aduna pentru a ne ruga pentru viitorul Pământului. Ne rugăm deoarece credem că omul este responsabil pentru gestionarea și menținerea creației lui Dumnezeu, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a avea un viitor. Ne rugăm pentru că știm că schimbările climatice îi afectează pe cei mai vulnerabili - săracii, copiii și femeile. Ne rugăm pentru că credem în capacitatea omului de a se schimba ", a scris Biserica Suedeză Malmö pe site-ul oficial.
Biserica Suediei o consideră pe Greta „Succesorul lui Iisus”.
Sofia Tunebro, de la biserica Sf. Paul, a descris schimbările climatice percepute drept o „criză existențială” în care toată lumea trebuie să fie implicată și să contribuie. În 2018, Biserica Suediei a stârnit controverse proclamând-o pe Greta Thunberg, deja celebritate națională și iubită de presă, ca fiind „Succesorul lui Iisus”.
Greta Thunberg și mişcarea „Vinerea pentru viitor” au cerut elevilor şi adulților să facă grevă pentru climă
Prin intermediul aplicației, un e-mail este trimis la școală în care se explică motivul absenței. În același timp, o copie a e-mailului va fi trimisă ministrului Mediului, Isabella Lövin (parlamentar) și ministrului Educației, Anna Ekström (S), potrivit unui comunicat de presă. Maria Olausson, din consiliu didactic la Agenția Națională pentru Educație, nu poate face comentarii cu privire la cerere, dar subliniază importanța respectării de către elevi a obligațiilor școlare, notează aftonbladet.se
Premiile curg. Pe 4 decembrie va primi „Premiul Nobel alternativ”
Potrivit CNN, după discursului ei înflăcărat la Summit-ul ONU pentru Acțiuni Climatice, activista de mediu suedeză, Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, a fost desemnată una dintre câștigătoarele premiului „Right Livelihood 2019”. Premiul internațional, cunoscut pe scară largă drept „Premiul Nobel alternativ”, a fost înființat în 1980 pentru a „onora și sprijini oamenii curajoși care rezolvă probleme globale”.
Premiile au fost anunțate la ministerul suedez pentru Afaceri Externe de la Stockholm
Ceremonia oficială va fi pe 4 decembrie: "Sunt profund recunoscător pentru faptul că am această onoare", a spus Thunberg într-o declarație. "Dar, desigur, ori de câte ori primesc un premiu, nu eu sunt câștigătorul. Fac parte dintr-o mișcare globală a copiilor școlilor, tinerilor și adulților de toate vârstele care au decis să acționeze în apărarea planetei noastre vii. Eu împărtășește acest premiu cu ei".
Aminatou Haidar (Sahara Occidentală), Guo Jianmei (China) și Davi Kopenawa / Asociația Hutukara Yanomami (Brazilia) sunt ceilalți beneficiari ai premiului. Fiecare dintre câștigători va primi câte 103.000 de dolari.