Vasile Blaga, candidatul PDL la Primăria Capitalei, se angajează să ducă la bun sfârşit ceea ce a început Adriean Videanu.
Vasile Blaga se consideră un om credincios. Crede că icoana din biroul său îl apropie de Dumnezeu în tot ceea ce face. Şi consideră că numai credinţa şi dorinţa de a face bine te pot ajuta în momentele grele din viaţă. Vasile Blaga este poreclit „Buldogul“. Râde când i se spune. „Unii îmi spun şi Vasile. Buldogul mi-a spus preşedintele Băsescu şi îmi place asta. Denotă caracter.“
Preşedintele Băsescu îl consideră prietenul său: „Am lucrat la Partidul Democrat fără să fiu parlamentar sau fără a avea o altă funcţie, împreună cu domnia sa, cu Adriean Videanu, cu Liviu Negoiţă, cu Alin Albu, o mână de oameni. Am venit în Bucureşti din 1997. Au fost ani dificili, dar atunci m-am legat inclusiv sufleteşte de domnul preşedinte Băsescu. Venea dimineaţa la opt-nouă, revenea şi stăteam acolo până la două noaptea. Aşa am făcut partidul să trăiască, şi asta ne-a făcut să avem încredere unii în alţii. Nimeni nu ne acorda vreo şansă“. EVZ: Cum v-aţi hotărât să candidaţi? Vasile Blaga: Bucureştiul se află în faţa unor încercări deosebite. Pentru a le face faţă, oamenii au nevoie de un om cu experienţă politică şi care a demonstrat prin tot ceea ce a făcut că poate lua decizii dificile. În întreaga mea carieră am demonstrat că ştiu să conduc şi pot să rezolv problemele oamenilor, deci pot să fiu un bun primar al Capitalei. Vin cu angajamente, nu cu promisiuni. De asemenea, nu sunt singur în această încercare. Am de partea mea un partid foarte puternic, Partidul Democrat Liberal, pe ai cărui consilieri mă voi baza. Am demonstrat de atâtea ori că am o mare capacitate de negociere. Regulile mele sunt două: respectarea strictă a legii, de la mic la mare, şi corectitudinea şi disciplina în rândul funcţionarilor din Primăria Generală.
„Am termene precise pentru fiecare angajament“
Sună frumos... Mulţi au promis... Eu am termene precise pentru fiecare angajament pe care mi-l asum. Nu vin în faţa bucureştenilor cu soluţii magice. Nu promit că voi rezolva toate problemele Bucureştiului peste noapte, dar nici nu vă cer să aşteptaţi la nesfârşit. Vă propun soluţii realiste, studiate, fundamentate, soluţii sănătoase, nu improvizaţii. Vin cu intenţia de a construi pe ceea ce a fost început, de a continua marile proiecte ale Capitalei. Vin cu intenţia de finaliza proiectele în curs, pentru ca bucureştenii să se poată bucura de acestea, şi de a începe noi proiecte, la fel de necesare, la fel de ambiţioase. Aveţi o piatră de moară agăţată. Videanu e asociat cu un om care promite şi nu face nimic... Băsescu şi Videanu au dus Bucureştiul pe drumul cel bun. Lucrările pe care ei le-au demarat, eu le voi continua integrat în tot ceea ce înseamnă infrastructura Capitalei. Probabil că au fost anumite inconveniente de comunicare din partea lui Videanu, dar cred că el a făcut ceea ce a trebuit pentru Bucureşti. Vreau o sută de mii de parcări Să o luăm metodic. Ce faceţi cu traficul? Zilnic, aproape un milion de maşini traversează oraşul. Bucureştenii au de şase ori mai multe maşini decât în anul 1990. Numai anul trecut, numărul acestora a crescut cu aproape o treime. Infrastructura nu a ţinut pasul cu dezvoltarea oraşului. Soluţiile pe care le propun sunt soluţii sănătoase, care se referă la infrastuctură, semafoare inteligente, o sută de mii de parcări noi şi transport public de calitate, sigur şi ieftin. Lucrările începute trebuie finalizate în cel mai scurt timp. Şi acum le voi detalia. Contractele prevăd termene precise care vor fi respectate cu stricteţe. Vom apela la semafoare inteligente. Extinderea, iar apoi generalizarea sistemului de management şi control al traficului, bazat pe soluţii electronice moderne, care urmăresc asigurarea unui trafic mai fluent şi eliminarea ambuteiajelor... Dar asta cu suta de mii de parcări noi de unde aţi scos-o? Primul pas va fi negocierea cu primarii de sectoare a extinderii bunelor practici care au permis înfiinţarea a 95.000 de locuri de parcare în sectorul 3. În plus, Primăria Generală va înfiinţa încă 100.000 de noi locuri de parcare pe arterele principale şi în parkinguri subterane, în cele mai aglomerate zone ale oraşului. Credeţi în varianta asta a independenţei pentru Bucureşti? Primarul general al Capitalei nu poate să cheltuiască niciun leu fără a avea decizia Consiliului General al Capitalei. Oprescu este independent, dar depinde de conjunctură. Dacă el ar fi fost preferatul PSD, era în continuare împotriva lui Băsescu. Oprescu a fost în Consiliul General al Capitalei primar. Atunci când s-a opus din răsputeri revenirii lui Băsescu. A trebuit, practic, să ieşim în stradă să obţinem peste 700.000 de semnături ale Bucureştiului. În UE nu există noţiunea de primar independent. Singura excepţie este Ljubljana, capitala Sloveniei. În rest, toţi primarii se grupează în jurul unei forţe politice.
În UE nu există primari independenţi Oprescu a jucat bine. S-a victimizat... Eu am soluţii clare pentru Bucureşti. Este extrem de important programul, candidatul, forţa cu care susţine programul. Bănuiesc că principalul contracandidat ar fi cel din partea PSD. Văzând cum au declarat lucrurile, declaraţiile lui Mădălin Voicu care spunea că sunt doi candidaţi şi parte a aceluiaşi curent. Continuând cu declaraţiile lui Mitrea şi Vanghelie. Practic, PSD are doi candidaţi, pentru că se luptă între ele grupările lui Iliescu şi Geoană. Unul oficial - Diaconescu şi unul vopsit independent - Oprescu. Diaconescu este candidatul lui Geoană. Oprescu este candidatul lui Iliescu. Cine votează Oprescu votează Iliescu. Lui Iliescu şi Geoană nu le pasă de bucureşteni. Ei vor doar să îşi regleze conturile în partid. Veţi fi atacat. Se vorbeşte de nişte dosare de la Oradea când eraţi şef la vămi… atacat cu dosare. Eu n-am văzut niciun dosar. Sunt lucruri pe care ar fi putut să le verifice 15 ani. Aceste lucruri au apărut în debutul mandatului meu de ministru al internelor şi reformelor. Bucureştiul are nevoie de mână forte? Sunt un om al legii. Bucureştenii trebuie să respecte clar legea, dar nu ce am spus când am intrat la minister o să spun şi la primărie. „Regulile mele sunt două: respectarea strictă a legii, de la mic la mare, şi corectitudinea şi disciplina în rândul funcţionarilor. Lumea nu mai vrea pălăvrăgeală, ci soluţii şi termene exacte.“ - Vasile Blaga candidat PDL
AJUTOR
Poreclit „Buldogul“ de Băsescu, aspirantul la fotoliul de edil-şef se bazează pe sprijinul colegului Liviu Negoiţă
Cine v-a spus Buldogul? Prima oară a fost Traian Băsescu. Când mă apuc de o treabă, o duc la bun sfârşit. Vă va ajuta Traian Băsescu în campanie? Îl simt aproape de noi. Ne cunoaştem de mult timp, am lucrat împreună. Am o relaţie deosebită cu el, nu vreau să o fac publică. Anul trecut, la Zilele Şteiului, la un moment dat a zis: „Lângă dv. este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei“. Sunt relaţii foarte calde, dar campania e alta. Sacrificiu prea mare pentru PDL să-şi sacrifice al doilea om pentru o primărie… Colegilor mei din Partidul Democrat Liberal nu le-a fost niciodată frică de votul uninominal, de prezenţa directă în faţa cetăţenilor. Jumătate din Biroul nostru permanent a fost validat de alegerile uninominale, începând cu Boc, Videanu. Întotdeauna pe cei mai buni i-am trimis în alegerile europene.
O să rămâneţi la parlamentare cu nişte puşti. Aceşti puşti vor trebui să convingă electoratul la bătăliile uninominale. Dacă electoratul îi validează, sunt sigur că ei ne vor reprezenta cu cinste. Nu te poţi realiza politic dacă nu ai realizări profesionale. Vorbim de cei de vârsta mea, care nu au învăţat politica pe băncile şcolii, cum fac foarte mulţi tineri astăzi.
Era necesară apropierea de primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă? El a promis că va face două mandate la sectorul 3 şi se ţine de cuvânt. Îl înţeleg şi văzând reacţia apreciativă din partea cetăţenilor, alţii se rugau să candideze la funcţia de primar general. În 2004, eu am condus campania electorală şi a fost el ales primar al sectorului 3, acum conduce el şi o să fiu eu ales. De fapt, este aceeaşi echipă care a pornit cu Traian Băsescu în 2000. Două mandate sau în executiv? Dacă voi câştiga Primăria Capitalei, nu o voi părăsi pentru niciun post în executiv, nici chiar cea de prim-ministru. Sunt onorat că s-au gândit colegii mei, dar niciodată nu a fost ţinta vieţii mele. OFERTĂ CU TERMENE
Un ardelean visează să conducă Bucureştiul
Ce urmează? Primul meci sunt alegerile locale, unde cred că PDL va obţine un scor bun. Suntem deja validaţi ca principală forţă a ţării, în urma alegerilor europarlamentare. Am încredere că partidul va câştiga toate alegerile, iar în 2009 preşedintele Traian Băsescu va câştiga un nou mandat. Luaţi 40%? Niciodată nu am făcut estimări vizavi de procentul pe care îl vom lua în alegeri. Obiectivul nostru este să putem guverna, dacă se poate, singuri. Sunteţi un tip autoritar. Parcă la ultimul congres le-aţi spus: „Băieţi, nu mişcă nimeni pe aici“... Mă refeream la disciplina de partid. Am fost primul lider al PD care, invitat la o emisiune TV, a spus că vremea alianţelor preelectorale a trecut şi că singura variantă este construirea unui partid puternic. Spre asta s-a mers, iar referirea a fost tot ceea ce înseamnă disciplina de bază. Până la urmă, oamenii se adună în jurul unei idei, unui program, participarea la viaţa unui partid este liberă. Dacă îţi asumi acest lucru, îţi poţi exprima în orice structură de partid, la orice nivel, orice punct de vedere, dar după ce... Nu trebuie făcută confuzie între democraţie şi anarhie, liberalism şi libertinaj. La alegerile care urmează acum, nu este situaţia din 2004? Există panou de afişaj PSD, PNL, PD. Uitaţi-vă la înţelegerea PSD-PC. Nici măcar nu le-a mai fost jenă. În protocolul semnat au spus foarte clar că vor folosi toate mijloacele media. Eu n-am nimic împotrivă, bine că e pe faţă. Ar trebui ca de fiecare dată când dau invitaţii din partea formaţiunilor politice să spună: „Noi slujim interesele alianţei PSD-PC“. Referendum pentru maidanezi V-aţi învăţat bine lecţia. Tot vă prind. Cu maidanezii ce faceţi? Actuala situaţie nu mai poate fi tolerată: 25.000 de bucureşteni au devenit, în ultimii patru ani, victime ale câinilor fără stăpân. Numai în primele trei luni ale acestui an, 1.000 de cetăţeni au fost muşcaţi de câini. Într-un oraş modern, european, nu se întâmplă astfel de lucruri.
Şi ce e de făcut? Decizia aparţine bucureştenilor. Cetăţenii trebuie informaţi corect cu privire la costurile capturării, sterilizării şi întreţinerii unui câine, în adăposturile Primăriei Municipiului Bucureşti, iar ulterior să li se dea posibilitatea de a decide, în cadrul unui referendum local, care este cea mai bună soluţie. Primarul general va înmâna parlamentarilor aleşi în circumscripţia Bucureşti rezultatele acestui referendum, pentru ca aceştia să modifice legislaţia în conformitate cu decizia majorităţii.
Adică referendum. Da. Bucureştenii vor decide. Soluţiile permise de actualul cadru legal sunt creşterea numărului de sterilizări şi stimularea adopţiei reale a câinilor capturaţi. De asemenea, Primăria Generală va încuraja sterilizarea tuturor câinilor fără drept de montă. Vom amenaja un nou adăpost pentru animalele fără stăpân, cu o capacitate de 500 de locuri, la Mihăileşti. Vă dau şi termenul: februarie 2009. TRASEU Membru fondator al Partidului Democrat
Vasile Blaga s-a născut la 26 iulie 1956, în Petrileni, judeţul Bihor. Este membru fondator al PD din 1991. După alegerile din 2004, în care a deţinut funcţia de şef al campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu, Blaga a devenit consilier prezidenţial pe probleme de apărare, securitate şi siguranţă naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale. La data de 29 decembrie 2004, a fost numit în funcţia de ministru al administraţiei şi internelor în Guvernul Tăriceanu. A fost înlocuit din funcţia de ministru pe 5 aprilie 2007. Este senator şi secretar general al PDL. Vasile Blaga are doi copii. Fata a terminat ASE-ul şi lucrează într-o bancă, iar băiatul este student. „Fata se va căsători în scurt timp“, spune tatăl.