Intraţi în linie dreaptă cu alegerile din partid, democrat-liberalii fac calculele pentru congres cu ochii pe Emil Boc şi Traian Băsescu. Înainte ca pionii să fie aşezaţi oficial pe tablă, garda veche a partidului a pus pe hârtie o strategie care, în opinia sa, ar duce la evitarea tensiunilor şi ar răspunde şi cererilor Palatului Cotroceni: Emil Boc să rămână la guvern, partidul să fie preluat de Vasile Blaga, care să meargă în congres cu o listă negociată, pe care să se regăsească şi reformiştii ceruţi de Băsescu. Planul ar trebui însă validat şi de şeful statului.

O variantă de contracarare a planurilor de mărire a lui Vasile Blaga a fost cea a intrării în cursă a primarului de la sectorul 3 Liviu Negoiţă. Oferta i-ar fi fost făcută lui Liviu Negoiţă de oameni din partid apropiaţi de palatul Cotroceni care i-au promis o echipă solidă care să-l secondeze, dar acesta a declinat-o.

După ce Blaga a intrat în campania internă, propunerea a fost reiterată şi de Traian Băsescu, fără ca acesta să primească un răspuns tranşant. Ziarul Gândul a publicat informaţia că Băsescu i-a cerut lui Liviu Negoiţă să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia şi şefia guvernulului.

Potrivit surselor EVZ în discuţie cu primarul sectorului 3 s-ar afla doar candidatura la preşedinţia PDL. În aceste condiţii, PDL-iştii încearcă să-l convingă pe Boc să renunţe la intenţiile de a-şi formaliza o candidatură la şefia partidului.

Reforma pe listă

Cu Adriean Videanu pe post de purtător de cuvânt, aripa veche a partidului marşează în ultima perioadă pe ideea decuplării funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid, susţinând că Emil Boc trebuie să se decidă rapid ce vrea. Argumentul ar fi că trebuie să rămână la Palatul Victoria pentru a beneficia şi de efectele măsurilor care l-au prăbuşit în sondaje, dar care au făcut ca România să evite colapsul.

"Nu putem să-i luăm această prăjiturică", a comentat unul dintre liderii PDL. Insistenţa ca Boc să renunţe la şefia partidului este justificată, susţin surse din democrat-liberale, şi vidul de autoritate de la nivelul PDL, pe care Blaga l-ar putea suplini. De asemenea, susţinătorii acestui scenariu dau ca sigură o candidatură a secretarului general al partidului, într-o competiţie cu Emil Boc el având prima şansă.

"Cel mai bine ar fi ca Emil Boc să se decidă şi să mergem în Convenţia Naţională cu o singură moţiune, cu Blaga preşedinte şi o listă negociată", a explicat un lider PDL.

Alegerea negociată la pachet a şefului PDL, a celor patru prim-vicepreşedinţi şi a secretarului general ar anula, în opinia adepţilor lui Blaga, şi criticile preşedintelui Băsescu legate de "bolşevizarea partidului", unii dintre reformişti urmând să se regăsească în primul eşalon. "Dacă o pui pe Monica Macovei sau pe Cristi Preda să candideze individual, ar pierde la vot. Şi atunci ce semnal de reformă am mai da", este varianta cu care ei vor să-l convingă pe şeful statului.