„Black Programs”. Ce fel de super-armă a evocat, de fapt, Trump?

Recent, liderul de la Casa Albă a dezvăluit existent unei „noi arme secrete” în arsenalul american.

A spus prea mult sau nu suficient Donald Trump când i-a acordat un interviu jurnalistului Bob Woodward?

Acesta din urmă afirmă că șeful Casei Albe i-ar fi spus, în timpul unui interviu realizat pentru ultima carte a sa, „Rage”, că Statele Unite dețin o nouă armă „nucleară” de care nimeni nu știa că există până acum.

„Am dezvoltat un sistem de arme nucleare pe care nimeni nu l-a mai avut până acum în această țară. Avem câteva lucruri de care nici măcar nu ați  auzit sau pe care nu le-ați văzut niciodată. Nici Vladimir Putin nici Xi Jinping nu au auzit. Ceea ce avem este incredibil”, a spus președintele american.

Despre ce arme a dorit să vorbească președintele Trump? Având în vedere contextul electoral actual din Statele Unite, există o mare tentație pentru unii să vadă această declarație ca o dovadă suplimentară a inconsecvenței actualului chiriaș al Casei Albe.

Cu siguranță, în trecut, Donald Trump a fost adesea aproximativ în comentariile sale și a fost acuzat uneori de ușurință în comportament, cum a când a postat, pe Twitter, o forografie care arăta starea centrului spațial Imam Khomeini după explozia unei rachete. Clișeu care, potrivit detractorilor săi, a dezvăluit capacitățile americane în materie de informații.

Mai recent, Trump se lăudase cu o rachetă hipersonică care putea evolua cu o viteză de 17 ori mai repede decât cele dezvoltate de China și Rusia.

Cu toate acestea, s-a dovedit că era în realitate vorba de  Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), planorul hipersonic dezvoltat de armata US Army și US Navy și a cărui viteză ar putea atinge Mach 17, ceea ce este deja enorm.

Însă C-HGB nu mai este un secret: Pentagonul a anunțat recent un test reușit cu această nouă armă.

Via Twitter, Hans Kristensen de la Federation of American Scientists, crede că președintele Trump a dorit să vorbească despre focosul nuclear W76-2 de putere mică (5 kilotone) destinat echipării rachetelor Trident.

Dar această ipoteză nu stă în picioare  deoarece Marina SUA a indicat că această armă a fost deja implementată la bordul unuia dintre submarinele nucleare lansatoare de rachete (SNLE) din clasa Ohio.

Cu toate acestea, jurnalistul Bob Woodward dă asigurări că sursele sale i-au confirmat existența acestei „noi arme secrete”, în timp ce s-a declarat „surprins” că Donald Tump a vorbit despre această armă.

Însă, prin definiție, dacă este „secretă”, înseamnă că persoanele neautorizate nu au văzut-o niciodată ...

Viitorul bombardier al Forțelor Aeriene SUA, B-21 Raider, ar putea intra în această categorie: dacă se știe despre existența sa (și chiar cât va costa Pentagonul) nimeni nu a văzut încă acest aparat, cu excepția unor desene realizate de artiști,  care nu au nimic de-a face cu rezultatul final.

Faptul rămâne că, în trecut, și datorită fondurilor - importante - pe care le investește în „black programs”, Pentagonul a implementat echipamente militare care au rămas mult timp necunoscute publicului larg.

Avionul „invizibil” de vânătoare-bombardament  F-117 Nighthawk este un exemplu emblematic în acest sens.

Dar cuvântul „nuclear” este cel care ridică întrebări.  Oficial, Statele Unite nu intenționează să fixeze un focos nuclear pe o armă hipersonică.

Cu excepția faptului că, în această vară, o cerere publicată de Air Force Nuclear Weapons Center (AFNWC) în atenția  industriașilor a reînviat speculațiile: s-a pus problema unui „sistem de protecție termică” pentru un planor hipersonic. Probabil să fie lansat de viitoarele rachete balistice sol-sol ale US Air Force, în cadrul programului Ground Based Strategic Deterrent (GBSD).

Cuvântul „nuclear” poate face în egală măsură referire și la un mod de propulsive. La fel ca și pentru programul rus Burevestnik 9M730, care constă în dezvoltarea de rachete experimentale de croazieră cu propulsie nucleară.

În anii 1950, Statele Unite au condus proiectul Pluton, cu același scop, înainte de a-l abandona. A fost el reluat? Acest lucru nu este exclus: în august 2018, Donald Trump a sugerat deja că este cazul.

„Avem o tehnologie similară, dar mai avansată”, a declarat Trump , după presupusa explozie a unui motor destinat  unei rachete Burevestnik 9M730, în regiunea Arhanghelsk, în nordul îndepărtat al Rusiei,  unde s-a observat imediat o creștere a radioactivității.

Oricum ar fi, declarațiile lui Donald Trump despre această nouă armă „secretă” au lăsat în incertitudine statele-majore rus și chinez.

Și nu este exclus ca tocmai asta să fie urmărit liderul de la Casa Albă.