Evenimentul Zilei > EVZ Special > Black Lives Matter le cere albilor să le dea casele
Black Lives Matter le cere albilor să le dea casele

Black Lives Matter le cere albilor să le dea casele

O înregistrate video șocantă îi arată pe protestatarii Black Lives Matter mărșăluid printr-un cartier din Seattle, săptămâna aceasta, cerându-le să-și „abandoneze” casele.

Clipul îi prezintă pe manifestanți strigând „Black Lives Matter” în timp ce mărșăluiesc printr-un cartier al orașului, despre care susțin că a aparținut negrilor dar a fost ulterior ocupat de albi.

„Știi tu că înainte ca c…ul tău alb să vină, aici erau numai negri?”, le strigă un bărbat din înregistrare locuitorilor din cartier. „Știi că oameni ca voi au venit aici și practic au cumpărat tot pământul de la oamenii de culoare cu mai puțin decât merita și i-au gonit pentru ca voi să puteți trăi aici?”

„Știi asta? Pentru că dacă nu, acum ai aflat dracului. Acum fă ceva în legătură cu asta!”, a continuat bărbatul.

O femeie cu megafon este auzită apoi cum le cere locuitorilor din cartier „să-și deschidă portofelele”.

„Dați-le oamenilor negri casele înapoi!”, urlă femeia. „Stați acolo confortabil – confortabil ca și cum ar fi dracului ale voastre, ca și cum ei nu ar fi contribuit la îmburghezirea cartierului ăstuia! Am trăit în acest cartier, iar familia mea a fost dată afară, iar voi stați acolo și huzuriți cu prietenii voștri albi.”

Seattle este al treilea oraș din Statele Unite din punct de vedere al procesului de „îmburghezire” („gentrification”), după Washington D.C. și Portland, potrivit unui studiu realizat de Federal Reserve Bank din Philadelphia.

Însă, potrivit Seattle Times, „îmburghezirea” (procesul prin care un cartier sau oraș își schimbă datele demografice prin mutarea aici a unor rezidenți înstăriți și modernizează zona), „provoacă mai mult bine decât rău.

„Acest lucru (afirmațiile protestatarilor – n.r.) contrazic percepția comună asupra «îmburghezirii», o tendință observată în numeroase orașe americane în ultimii ani. În timp ce tinerii profesioniști, părinții ai căror copii au crescut și au plecat de acasă și alte persoane mai înstărite au redescoperit atracția vieții în oraș, s-au mutat în centrele urbelor. Această nouă bogăție schimbă rapid cartierele orașelor, dintre care multe au suferit zeci de ani de paragină și de plecarea populației.

Însă există și o latură mai nefastă a «îmburghezirii»: pe măsură ce valoarea proprietăților și a chiriilor crește, locuitorii originari – mai săraci și adesea persoane de culoare – pot fi împinși în afara zonelor.”

Un alt clip cu proteste Black Lives Matter din Seattle îi arată pe manifestanți cerându-le locuitorilor albi „să plece dracului de acolo”.