Black Lives Matter. Afro-americanii se împușcă pe capete în Chicago

Black Lives Matter. Afro-americanii se împușcă pe capete în Chicago

Multe alte orașe americane mari, între care Philadelphia, Indianapolis, Atlanta, Los Angeles și Baltimore, au fost lovite de acest val de violență care nu încetează să ia amploare de la începutul acestei luni.

„Dacă nu ne ocupăm de acest flagel, ar putea fi și mai rău în lunile următoare”, avertizează Corey Brooks, pastorul unei bisericii din Chicago.

 Snapchat, Covid și Floyd

Autorii și victimele împușcăturilor sunt în mare majoritate bărbați afro-americani, adesea membri ai unor mici clanuri sau bande care scot armele pentru a regla dispute personale sau teritoriale, pe fondul traficului de droguri.

Batjocuri și provocări pe rețeaua de socializare Snapchat, deosebit de populară în rândul tinerilor, sunt sursa multor confruntări cu arme de foc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste mici grupuri, pe care poliția se luptă să le monitorizeze, publică videoclipuri, deseori pe muzică rapp,  în care amenințările abundă până când situația degenerează.

„Acestea sunt doar represalii, amplificate de rețelele sociale”, analizează Christopher Herrmann, profesor la John Jay College of Criminal Justice de New York.

„Nici măcar nu are legătură cu drogurile, este răzbunare personală”, a spus pastorul Brooks. „Sunt atât de tineri, încă nu au învățat să aplaneze conflictele”.

Numărul de împușcături crește în mod tradițional în timpul verii, când oamenii ies din case pentru a se întâlni pe străzi, uneori până târziu.

Iar epidemia Covid-19 a accentuat și mai mult mișcarea după lungi luni de izolare, în timpul cărora „s-a acumulat violența”, notează academicianul Christopher Herrmann.

Impactul economic al epidemiei, care a trimis în șomaj milioane de americani, a pus presiune și asupra bandelor și a familiilor lor.

„Comunitățile noastre nu au o economie stabilă. Și când adăugați Covid, frustrarea este și mai mare”, spune pastorul  Corey Brooks.

Moartea lui George Floyd - un afro-american ucis la sfârșitul lunii mai de către un polițist alb din Minneapolis - și protestele împotriva rasismului și a brutalității polițienești  ar putea explica parțial actualul surplus de violență din Statele Unite.

Gil Monrose, un pastor din cartierul Brooklyn (New York), spune că poliția este la ora actuală mai reticentă să investigheze și mai puțin prezentă noaptea, lăsând câmpul deschis pentru bande.

„Poliția și populația par să fie în război”, a spus el.