Bitcoin a scăzut cu peste 9% în urma șocului produs de decizii luate la Beijing. Ulterior, cea mai valoroasă criptomonedă din lume a recuoerat parțial din pierderi, fiind tranzacționat cu 41,937 dolari pe unitate, în scădere cu 6,6 la sută.
Nu numai criptomonedele au pierdut din valoare, dar şi a acţiunilor care au legătură cu monedele şi tehnologia blockchain. Șocul e explicabil. Cele mai puternice agenţii de reglementare din China au interzis vineri toate tranzacţiile, dar şi mineritul de croptomonedă.
China pune toate tunurile pe criptomonede
Mai mult, zece agenţii, printre care Banca Populară Chineză şi autorităţile de reglementare din sectorului financiar s-au angajat să colaboreze pentru a scoate la iveală activităţile cu criptomonede. E, de altfel, prima oară când autorităţile de la Beijing interzic în mod explicit toate activităţile legate de criptomonede.
Nu e, însă, o premieră. În luna mai, China a interzis instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să mai ofere servicii legate de tranzacţiile cu criptomonede. Decizii similare au mai fost luate în 2013 şi 2017. Înăsprirea acestor interdicţii pare să se explice prin faptul că autoritățile chineze au dificultăţi de a acoperi toate lacunele legislative. Se pare, de asemenea, că tranzacţiile cu bitcoin sunt greu de identificat, cu toate că băncile şi firmele de plăţi susțin, cel puțin la nivel declarativ, aceste eforturi.
Anunțul făcut vineri e, însă, diferit, întrucât este vorba de cel mai detaliat şi extins plan de măsuri în care sunt angajate principalele autorităţi de reglementare din ţară . "În istoria reglementării pieţei criptomonedelor din China, acesta este cel mai direct şi mai cuprinzător cadru de reglementare care implică cel mai mare număr de ministere", a spus Winston Ma, profesor adjunct al Facultăţii de Drept din NYU.
Cine se teme de criptomonede?
Mişcarea are loc pe fondul măsurilor restrictive luate la nivel global împotriva criptomonedelor pe fondul îngrijorării guvernelor din Asia şi Statele Unite că monedele digitale private, extrem de volatile, le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare.
De asemenea, exxistă temeri ca monedele virtuale ar putea creşte riscul sistemic, promova criminalitatea financiară la nivel mondial şi afecta investitorii. De asemenea, autorităţile și organizații din întreaga lume susține că ”mineritul”, procesul de calcul care "produce" bitcoin și alte monede, consumă prea multă energie și pune în pericol obiectivele globale de mediu.
Beijingul vrea să impună yuanul digital?
Agenţiile guvernamentale chineze şi-au exprimat și îngrijorarea că speculaţiile cu criptomonede ar putea perturba ordinea economică şi financiară a ţării. Analiştii spun, însă, că autoritățile de la Beijing văd, de asemenea, criptomonedele ca pe o ameninţare la adresa yuanului digital, a cărui implementare se află într-un stadiu avansat, scrie adevărul.ro.