Papa Francisc a acceptat demisia Cardinalului Theodore E. McCarrick, fostul arhiepiscop de Washington şi una dintre cele mai proeminente figuri ale Bisericii Catolice din SUA din Colegiul Cardinalilor, după ce a fost acuzat de abuzuri cu minorii şi tineri seminarişti, notează nytimes.
Acționând rapid pentru a contracara un scandal ce s-ar putea extinde despre abuzurile sexuale la vârf din Bisericii Romano-Catolică, Papa l-a suspendat oficial pe cardinalul de la exercitarea oricărui serviciu public după ce a primit scrisoarea de demisie în seara zilei de vineri. Papa Francisc a cerut, de asemenea, într-o declarație ca prelatul să rămână în izolare "până când acuzațiile aduse împotriva sa sunt examinate într-un proces canonic".
Mai mulţi bărbaţi au rupt tăcerea şi au acuzat faptul că înaltul prelat i-a obligat să doarmă cu el la o casă de vacanţă pe care o avea la New Jersey, pe plajă, pe când erau tineri seminarişti care studiau pentru a deveni preoţi.
Theodore McCarrick a declarat că "nu-şi aminteşte deloc" să fi abuzat un adolescent în urmă cu 50 de ani, dar nu a comentat în niciun fel celelalte acuzaţii ce i-au fost aduse, privind întreţinerea de relaţii sexuale cu studenţi la teologie.
Cardinalul McCarrick, acum în vârstă de 88 de ani, a spus într-o declarație că este nevinovat
În interviurile ulterioare apărute în The New York Times au arătat că unii din ierarhia bisericii știau de zeci de ani despre acuzații, că el a abuzat tienri care voiau să devină preoți, hărțuindu-i și abuzându-i sexual, dar au tăcut.
Un bărbat în vârstă de 60 de ani, identificat doar ca James, a afirmat că Cardinalul McCarrick, un apropiat de familie, a început să-l abuzeze în 1969, când avea 11 ani și că abuzul a durat aproape două decenii.
Scandalurile se ţin lanţ
Tot în acest an, Biserica Romano-Catolică din Chile, timp de zeci de ani a permis ca abuzul sexual să nu fie verificată. Papa şi-a cerut scuze, s-a întâlnit cu victimele și a acceptat demisia unor episcopi - după ce ierarhia clericală a țării s-a oferit să renunțe în mai. Luni, procurorii din Chile au declarat că investighează 36 de cazuri de abuz sexual împotriva preoților, episcopilor și laicilor catolici.
În aprilie, Cardinalul George Pell din Australia, care, în calitatea sa de șef de finanțe al Vaticanului, unul dintre cei mai înalți oficiali ai Sfântului Scaun, a fost obligatsă se supună procesului într-o instanță australiană cu mai multe acuzații de abuz sexual.
În luna următoare, Philip Wilson, arhiepiscopul din Adelaide, a fost condamnat pentru acoperirea unor abuzuri sexuale în anii 1970. Victimele și avocații lor au susținut mult timp că episcopii nu au fost trași la răspundere pentru ascunderea abuzurilor sexuale. Cu condamnarea sa, Arhiepiscopul Wilson a devenit cel mai înalt oficial oficial catolic din lume care a fost condamnat pentru ascunderea infracțiunilor de abuz.
Luna trecută, Msgr. Carlo Alberto Capella, fost diplomat la Washington, a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare de un tribunal din Vatican pentru posedarea și distribuirea de pornografie infantilă. Sentința sa a fost prima în istoria modernă pe care tribunalul propriu al Vaticanului o pronunțase într-un caz de abuz clerical. El se va confrunta acum cu un proces canonic, care ar putea duce la scoaterea lui din preoție.
Conferința Statelor Unite a Episcopilor Catolici nu a răspuns solicitărilor unei reforme mai ample, de vreme ce acuzațiile împotriva Cardinalului McCarrick au fost făcute publice luna trecută.
Președintele conferinței, Cardinalul Daniel N. DiNardo, a emis o scurtă declarație sâmbătă spunând că acceptarea de către Papă a demisiei "reflectă prioritatea pe care Sfântul Părinte o acordă nevoii de protecție și îngrijire pentru toți oamenii noștri și modul în care eșecurile în această zona afectează viața Bisericii din Statele Unite ".
"Demisia unui singur om nu este sfârșitul, este cu adevărat începutul", a spus Patrick Noaker, avocatul reprezentând cei doi bărbați care au spus că Cardinalul i-a abuzat ca minori. "Acum trebuie să ieșim și să aflăm dacă au fost ţi alţii abuzaţi", titrează nytimes.