Biserica ortodoxă rusă a cerut autorităţilor din Sankt-Petersburg să-i fie redată în folosinţă catedrala Sfântului Isaac, cea mai mare din Rusia de astăzi, transformată în muzeu. Acţiunea a stârnit reacţii de indignare din partea opoziţiei locale, potrivit unor surse complementare citate de AFP.
"Am trimis o solicitare oficială pentru a reprimi în folosinţă catedrala Sfântul Isaac", a declarat purtătorul de cuvânt al diocezei din Sankt-Petersburg, citat de agenţia de ştiri Interfax, preluată de AFP.
Această cerere a Bisericii ortodoxe din Federaţia Rusă a provocat furia unor oponenţi locali, printre care şi a deputatului Maxim Reznik. "Catedrala Sfântul Isaac este un simbol al oraşului Sankt-Petersburg şi nu poate aparţine unei singure organizaţii, chiar una atât pe puternică precum Biserica Ortodoxă', a spus el, propunând la 24 iulie pe site-ul său deschiderea unei dezbateri publice.
Catedrala Sfântul Isaac, construită după proiectul arhitectului francez Auguste Montferrand între 1818 şi 1858, avea în epoca imperială statutul de principală catedrală a Rusiei.
În epoca URSS, catedrala a devenit un muzeu al ateismului iar apoi, după 1937, un muzeu de istoria artei. Oficierea slujbelor religioase a fost reluată după 1990, cu ocazia unor sărbători importante, cu autorizarea directorului muzeului, Nikolai Burov.
Acesta a explicat la 24 iulie, într-o intervenţie la o reţea locală de televiziune, că peste 400 de persoane şi-ar putea pierde locurile de muncă în cazul în care autorităţile acceptă cererea Bisericii. "Aceasta ar însemna moartea muzeului', a subliniat Burov. Între timp, administraţia municipală din Sankt-Petersburg a confirmat înregistrarea cererii primite din partea Bisericii ortodoxe ruse.
Administraţia locală a precizat într-un comunicat că va anunţa hotărârea sa după ce "va lua în consideraţie interesele tuturor locuitorilor şi vizitatorilor oraşului".
Biserica ortodoxă rusă a ieşit traumatizată din epoca sovietică, în cursul căreia numeroase edificii religioase au fost distruse sau transformate în clădiri administrative sau cu alte destinaţii, notează AFP.
Însă influenţa Bisericii, mai ales în sfera politicii de stat, a cunoscut o creştere spectaculoasă sub preşedinţia lui Vladimir Putin, care a aprobat în timpul primului său mandat restituirea către clerul ortodox a bunurilor confiscate de comunişti, aminteşte agenţia internaţională de presă.