Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, şeful Departamentului sinodal pentru relaţii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat duminică, într-o intervenţie la postul public de televiziune, că trupul îmbălsămat al lui Lenin, din mausoleul situat în Piaţa Roşie din Moscova, trebuie înhumat.
"Nu poţi da nume de călăi unor străzi şi pieţe. Numele teroriştilor şi revoluţionarilor nu trebuie imortalizat în oraşele noastre. Monumente dedicate acestor persoane nu trebuie să stea în pieţele noastre. Corpurile mumificate ale acestor persoane nu trebuie să fie expuse publicului larg", a spus înaltul prelat în emisiunea "Biserica şi lumea" de pe canalul Rossia-24, cu referire directă la Lenin.
Cu toate acestea, a spus el, nimeni nu este interesat acum în "redeschiderea unor răni vechi, în agitarea societăţii sau în provocarea unei sciziuni".
"Aş spune că am întârziat cu un sfert de secol în ceea ce priveşte această decizie. Trebuia luată încă în 1991, atunci când monumentul lui Felix Dzerjinski (întemeietorul NKVD, predecesorul KGB) a fost îndepărtat. Tot atunci şi trupul lui Lenin trebuia să fie scos din mausoleu. Însă dacă acest lucru nu s-a făcut, acum trebuie să aşteptăm momentul când în societate va exista un consens în această problemă", a declarat mitropolitul Ilarion.
Însă Nikolai Haritonov, preşedintele Comisiei din Duma de Stat pentru politica regională şi problemele nordului Rusiei şi Orientului Îndepărtat rus, s-a opus cu fermitate înhumării corpului lui Lenin. "Lenin nu încurcă pe nimeni în mausoleu. Niciodată nu va exista un consens la nivelul societăţii în această privinţă. Este voinţa bunicilor şi a străbunicilor noştri", a afirmat deputatul comunist într-o declaraţie duminică la postul de radio rusesc BFM, preluată de Agerpres, insistând că ţara are lucruri mai importante de făcut în acest moment decât să-l evacueze pe Lenin din mausoleu.
În prezent, conform unor experţi ruşi, Lenin a încetat să mai fie considerat o personalitate semnificativă pe plan istoric în Rusia, aşa cum fusese timp de decenii. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, personalitatea lui Stalin a surclasat-o pe cea a liderului revoluţiei bolşevice din 1917. "Pe Olimpul politic, Lenin nu mai ocupă locul pe care îl ocupase înainte", susţine expertul Valeri Kasamara, citat de BFM, în contextul în care în ultimii ani, la nivel oficial, se încearcă justificarea represiunilor staliniste printr-o necesitate istorică şi a lui Stalin însuşi, care din dictator sângeros începe să devină "manager eficient".
La începutul anului 2016, preşedintele Vladimir Putin a lansat un apel ca problema înhumării lui Lenin să fie abordată cu multă prudenţă pentru a evita o scindare a societăţii ruse.