Biserica Ortodoxă nu interzice donarea de organe. Regula morală la care se face apel

Vasile Bănescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă din România a luat poziție vizavi de contextul care are în prim plan procesul medical de donare a organelor. Reprezentanții Patriahiei Române au lăsat însă de înțeles că există o oarecare nuanță în ceea ce privește interpretarea acestui act.

  Donarea de organe reprezintă un subiect extrem de sensibil în țara noastră. În ultima perioadă a fost abordat în contextul unui caz șocant, intens mediatizat. Acesta făcea referire la situația în care părinții unui copil aflat în moarte clinică s-au răzgândit în ceea ce privește donarea de organe. Cu toate că inițial și-au oferit acordul pentru această procedură, cu scopul salvării altor vieți. Cei doi părinți din Suceava au invocat în acest sens îndrumarea primită de la preotul duhovnic. Astfel, toate țintele de atac publice s-au îndreptat atunci către Biserica Ortodoxă.

  La mai puțin de două săptămâni de la acest incident, reprezentanții Patriarhiei Române, iau poziție vizavi de acest context.

Biserica susține donarea de organe, cu "anumite nuanțe"

Reprezentantul Patriarhiei Române, Vasile Bănescu susține că Biserica nu este împotriva donării de organe pereche. Mai mult reprezentanții structurii sunt de părere că acesta este un act menit să salveze viețile altor persoane.

Donarea de organe în România, Sursa foto: Dreamstime.com

Totuși, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei îndeamnă spre discernământ.

"Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ. În delicata problemă a prelevării de organe vitale ale unor persoane declarate a fi în «moarte cerebrală», apare o firească nuanţă morală pe care doar cei implicaţi direct într-o asemenea situaţie limită au dreptul de a şi-o asuma”, a explicat Vasile Bănescu.

Oficialul din partea Bisericii Ortodoxe a menționat totodată că donarea de organe face parte din viziunea "pro viață" a creștinismului.

”Întreaga viziune a creştinismului este una pro viaţă. Datoria creştină majoră este aceea de a ne manifesta concret mila şi dragostea faţă de orice semen al nostru aflat în suferinţă. Dar, inclusiv din acest motiv, atâta timp cât mai există o licărire de viaţă în cineva, nimeni nu are dreptul moral de a o suprima, mai ales în absenţa acordului prealabil al pacientului sau al familiei acestuia”, a mai adăugat oficialul din partea Bisericii.

Ce spune legea

Conform cadrului legal existent în România donarea de organe sau țesuturi umane are la bază scopul strict terapeutic. Orice viziune care prevede comercializarea organelor este interzisă. Din punct de vedere tehnic, cei care își oferă acordul pentru un astfel de proces medical trebuie să întocmească un act notarial.  În situațiile care îi vizează pe pacienții aflați în moarte clinică, medicii pot cere acordul familiei pentru a dona organele funcționale.