În timp ce Marea Britanie este amețită de spinoasa problemă a divorțului de UE, în weekend biserica a organizat sesiuni speciale de rugăciuni, cum a fost cea din Chelmsford, în nordul Londrei, sperând la un ajutor mai degrabă venit din cer decât de la politicieni.
Nu contează dacă ați votat pentru plecarea sau rămânerea în UE, suntem încă o umanitate, o națiune”, a declarat Stephen Cottrell, episcop de Chelmsford, după ce i-a implorat pe credincioși să depășească diviziunile pro sau contra Brexit. Marea Britanie, care teoretic ar fi trebuit să părăsească UE în 29 martie, se află într-un impas ce pare a nu se mai sfârși, deputații respingând de trei ori acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles, notează AFP.
În acest context tensionat, biserica anglicană i-a chemat în weekend pe credincioși pentru a se ruga ca țara să iasă odată din acest cerc vicios. În ciuda unei scăderi a frecventării bisericilor, episcopul Cottrell și-a păstrat optimismul: credința a avut mereu puterea să unească țara. „Nu folosește nimănui ca biserica să stea pe alături și să se întrebe de ce oamenii nu pot pur și simplu să se înțeleagă și să se iubească unii pe alții”, spune Cottrell.
Enoriașii din Chelmsford consideră că biserica trebuie să joace un rol mai important în rezolvarea numeroaselor probleme legate de criza politică actuală din Regatul Unit. Chiar dacă ei consideră că este dificil pentru biserică pentru că biserica trebuie percepută ca o instituție non politică.
Valorile britanice și importanța rugăciunii
Se pot exprima valorile bisericii prin revenirea la „valorile britanice” care sunt „înrădăcinate în tradiția creștină”, a grăit episcopul Cottrell în fața enoriașilor adunați în catedrala din Chelmsford. Printre „valorile britanice”, el a citat „grija pentru cel slab, pentru străin, și toleranța”. Mai multe enoriașe i-au spus episcopului că trebuie să ceară ajutorul bunului Dumnezeu pentru a rămâne „răbdătoare”, o calitate greu de menținut în „această interminabilă criză politică”. Alți credincioși au cerut, la fel ca episcopul, revenirea la „valorile tradiționale” recunoscând totuși că ar fi dificilă o unificare a Regatului în jurul unui mesaj comun.
În iunie 2016 pe tema Brexit, locuitorii din Chelmsford au votat în proporție de 52,8% în favoarea părăsirii UE, puțin mai mult ca media națională (52%). După aproape trei ani, populația este foarte divizată pe tema Brexit. „Suntem o națiune mare și avem nevoie de Domnul, rugăciunea este foarte importantă”, a declarat o enoriașă, Angela Stuart.
Theresa May a declarat că vrea să supună și a patra oară votului deputaților acordul de retragere a Marii Britanii din UE, pentru a evita o ieșire brutală, fără acord, în 12 aprilie.
Pericolele orgoliului
Un recent sondaj arată că patru britanici din zece se simt „neputincioși, furioși sau îngrijorați de Brexit, dezvăluind impactul crizei politice asupra moralului populației. În fața credincioșilor, episcopul Cottrell a citat din Evanghelia după Luca parabola fariseului și a vameșului, aleasă, potrivit lui, pentru a-i avertiza pe enoriași de „pericolele orgoliului”. „Trebuie să încetăm să ne definim în funcție de votul nostru pentru a rămâne sau a pleca din Uniunea Europeană”, a explicat Cottrell, care este și membru în Camera Lorzilor a Parlamentului britanic. „Trebuie să ne definim prin umaniatea noastră comună, recunoscând prezența lui Dumnezeu în fiecare”. „Dacă nu avem această unitate cu Tatăl nostru din cer, nu avem de ce să ne agățăm”, a estimat un enoriaș, David Gilbey, un polițist ieșit la pensie.