Companiile din România vor sedii în clădiri de birouri şi renunţă la vile, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Esop.
Dacă, până acum, spaţiile în imobile tip office aveau anumite dezavantaje, cum ar fi numărul redus, chiriile destul de ridicate şi zone mai puţin centrale, în ultima perioadă birourile în vile au scăzut semnificativ în preferinţele companiilor, inclusiv a celor de talie medie şi mică.
Specialiştii spun că fenomenul se datorează înmulţirii numărului de spaţii situate în clădiri de birouri, care au dus la chirii mai accesibile - în jur de 17-19 euro/mp pentru birourile de clasa A. La vilă e mai scump
În plus, preţurile spaţiilor de birouri din vilă s-au scumpit constant - majoritatea sunt concentrate în marja 17-22 euro/mp, dar ajung, în cazul imobilelor de patrimoniu, până la 25-30 euro/mp.
„Aproximativ 75% din solicitările ce ajung în cadrul companiei noastre vizează prioritar închirierea unui spaţiu în clădire de birouri, spre deosebire de perioada 2002-2005, când vilele reprezentau principala alternativă“, a declarat Mirela Raicu, partener Esop. Potrivit acesteia, un motiv în plus pentru care spaţiile în vile nu mai sunt atât de populare este faptul că ele au fost proiectate pentru locuinţe, nu pentru birouri, iar împărţirea lor nu poate coincide cu dorinţele clientului. Un dormitor spaţios se poate transforma într-un birou, dar un living, oricât de mare, va fi greu de transformat într-o sală de conferinţe.
În Capitală, gradul de neocupare al spaţiilor de birouri din zone ultracentrale şi centrale este între 0,25 şi 0,4%, în timp ce la periferie, datele indică doar 2,2%-2,6% din spaţii ca fiind neocupate.