Evenimentul Zilei > Actualitate > Biroul Electoral Central a schimbat regulile! Cum pot vota cetățenii chiar dacă au buletinul expirat
Biroul Electoral Central a schimbat regulile! Cum pot vota cetățenii chiar dacă au buletinul expirat

Biroul Electoral Central a schimbat regulile! Cum pot vota cetățenii chiar dacă au buletinul expirat

Biroul Electoral Central a decis cu privire la cetăţenii care doresc să voteze la alegerile locale din 27 septembrie dar au buletinul expirat.
Biroul Electoral Central a emis o hotărâre privind aplicarea unitară a prevederilor privind exercitarea dreptului la vot la alegerile locale.

Cum pot vota cetățenii pe 27 septembrie

Cei care au buletinul expirat vor putea merge la secţia unde sunt înscriși în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care au domiciliul sau reşedinţa. Şi dacă nu aveți pe buletin adresa unde locuiți, Biroul Electoral Central a decis că românii care nu şi-au făcut vize de flotant până pe 4 septembrie 2020 nu vor putea vota la alegerile locale, decât în localitatea de domiciliu.

Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Cetăţenii României pot vota cu buletinul expirat în pandemie

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, conform Hotărârii BEC nr 81 din 7 septembrie, art 3, să le permită participarea la vot și celor ale căror acte de identitate au expirat după data de 1 martie și nu au reușit să le schimbe. Aşadar, pe 27 septembrie, cetăţenii care au buletinul expirat pot merge la vot la secţia unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau la cea unde este arondată adresa la care au domiciliul sau reşedinţa.

”Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar expira în perioada 1 martie -27 septembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, se precizează in articolul 3 din hotărârea 81-7.08.2020.

Acest lucru este posibil după ce autoritățile au decis că „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări” (Legea 55/2020)

Cetățenii Uniunii Europene își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

De asemenea, românii care nu şi-au făcut vize de flotant până pe 4 septembrie 2020 vor putea vota la alegerile locale doar în localitatea de domiciliu, informează Antena 3.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: