Biroul de Credit, coșmarul românilor cu datorii la bănci. Cât costă să-ți ștergi numele de pe lista rău-platnicilor

Sursa foto. Dreamstime

Pentru mulți români cu credite, care au înregistrat întârzieri sau alte probleme la plata ratelor, Biroul de Credit reprezintă un coșmar. Odată ce numele unei persoane este înregistrată pe lista rău-platnicilor, în cadrul acestei instituții, îi va fi foarte greu să acceseze alte împrumuturi și asta doar în condiții foarte restrictive.

Biroul de Credit a fost înfiinţat la iniţiativa reprezentanților sectorului financiare - bancar și are drept scop colectarea informațiilor reale și actualizate despre cei care au contractat credite de la bănci sau de la alte alte societăţi financiare. Orice persoană care înregistrează restanțe mari și întârzieri la plata ratelor, este înscrisă aici, iar informațiile sunt accesibile tuturor celor care le solicită.

Concret, Biroul de Credit ajută băncile şi celelalte societăţi financiare să afle dacă solicitantul unui împrumut are profil de rău-platinic, dacă obișnuiește să întârzie cu ratele și dacă refuză să plătească. În baza acestor informații hotărâsc dacă acordă împrumut unei anumite persoane și în ce condiții. De regulă, băncile evită să mai aibă de-a face cu clienți care au fost înregistrați la Biroul de Credite.

Iar dacă acceptă să mai acorde împrumuturi o fac punând condiții destul de dure. Același lucru este valabil și pentru IFN-urile, instituţiile financiare nebancare.

Procedura de ştergere din Biroul de Credit

Românii evită să aibă de-a face cu Biroul de Credit, iar dacă numele lor este înregistrat aici, fac eforturi pentru a-l șterge. De multe ori se lasă păcăliți de intermediari care promit, contra unui comision, ștergerea din Biroul de Credit. Până de curând, procedura de ştergere se făcea contra-cost, dar asta deoarece persoanele interesate erau obligate să apeleze la serviciile unui avocat sau a unui specialist în astfel de probleme.

Lucrurile s-au schimbat odată cu intrarea în vigoare a regulamentului de protecţie a datelor personale la nivel european. Astfel, conform noilor reglementări cei interesați pot exercita singuri dreptul de retragere din baza de date. Există și o procedură care trebuie urmată. În primul rând, cel interesat trebuie să-şi creeze un cont online în Biroul de Credite. Apoi, în cazul în care numele apare pe lista rău-platnicilor poate solicita ca banca ce a transmis informația să șteargă numele de pe listă.

Tot conform biroucredite.info, există mai multe situaţii care îi avantajează pe solicitanți, într-un astfel de demers. Aceștia pot solicita ştergerea informațiilor dacă nu este specificat motivul concret pentru persoana respectivă a fost înscrisă pe lista restanţierilor sau dacă a observat că valoarea restanţelor sau alte informaţii nu reflectă realitatea.

De asemenea, este obligatoriu ca instituţia financiară care a procedat la înscrierea numelui în bazele de date ale Biroului de Credit să anunțe acest lucru cu cel puțin 15 zile caracteristice înainte de a face demersurile. În cazul în care nu face o astfel de comunicare, persoana poate solicita să fie ștearsă din Biroul de Credite, după cum relatează observatornews.ro.