Evenimentul Zilei > Justitie > Birchall cere capul Liei Savonea. CCR a decis! Conflictul care macină Justiția
Birchall cere capul Liei Savonea. CCR a decis! Conflictul care macină Justiția

Birchall cere capul Liei Savonea. CCR a decis! Conflictul care macină Justiția

Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, lansează un nou atac virulent la Lia Savonea, fosta președinte al CSM, susținând că sesizarea la CCR a Liei Savonea a fost „şicanatorie şi abuzivă”.

Mesajul Anei Birchall vine în contextul în care CCR a decis că nu a existat conflict juridic între cele două.

„CCR mi-a dat dreptate astăzi, constatând ceea ce am susținut mereu și anume că nu a existat niciun conflict de natură constituțională între mine, pe vremea când am deținut portofoliul de ministru al Justiției, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Motivele invocate în cererea formulată la CCR de fostul preşedinte al CSM Lia Savonea nu au fost susținute de elemente de fapt și de drept, cererea fiind în mod evident șicanatorie și abuzivă. De altfel, prin această plângere la CCR, Lia Savonea a încercat transformarea unor animozități personale față de mine în argumente prin care să-și susțină această plângere formulată abuziv.

Activitatea mea în fruntea Ministerului Justiției a avut la bază un comportament profesionist, responsabil și în spiritul cooperării loiale între instituții. Așa-zisul conflict inventat de doamna Savonea a fost cauzat de faptul că nu i-am tolerat derapajele. Pentru că m-am opus propunerilor și deciziilor pe care le-am considerat și le consider toxice pentru sistemul judiciar și bunul mers al Justiției, doamna Savonea a transformat frustrările personale la rang de conflict imaginat, hărțuind practic ministrul Justiției. În lumina deciziei CCR de azi, Lia Savonea ar trebui să demisioneze din CSM in regim de urgenta.

Sper că o va face, pentru a da astfel și un semn de revenire pe un făgaș normal, credibil, al CSM care trebuie să reprezinte, așa cum se statuează și în Constituție, un garant al independenței Justiției.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri, un comportament al doamnei Savonea, care să ne fi arătat că și-a înțeles rolul în fruntea CSM, ar fi fost de natură a preveni inclusiv sesizarea făcută la CCR. În acest sens, reamintesc cererea doamnei Savonea transmisă Curții în 11 noiembrie 2019, prin care a arătat că, „întrucât actualmente Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru, este inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională”. Astfel, este cât se poate de clar că doamna Savonea a venit în fața CCR cu un conflict personal și nu cu unul care să se circumscrie cerințelor constituționale. Astfel de comportamente sunt incompatibile cu funcția de membru CSM.

În calitate de ministru al justiției, i-am reproșat în repetate rânduri Liei Savonea lipsa de transparență și de predictibilitate în stabilirea ședințelor plenului CSM, care să-mi permită participarea în calitate de membru de drept CSM (așa dupa cum s-a putut observa cu ușurință, pentru că avea misiunea de a asigura un „anumit vot”, d-na Savonea urmărea programul meu și stabilea ședințele de plen netransparent, abuziv, fără respect față de principiul unei cooperari loiale interinstituționale, doar-doar nu voi putea participa, astfel încât să nu-mi pot exercita dreptul de vot pe teme extrem de importante privind bunul mers al justiției! Cu toate aceste șicane, am reușit să îi împiedic jocul mârșav!

Este de notoritetate publică că, după șicane repetate la adresa mea, pe 8 octombrie, după a șaptea încercare eșuată de a o impune pe Adina Florea în fruntea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție, Lia Savonea a denunţat „criza fără precedent” din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile mele în calitate de ministrul al Justiţiei.

Decizia CCR de azi demonstrează încă odată că, în realitate, așa-zisul conflict a fost doar în imaginația d-nei Savonea, fiind generat în principal de disperarea acesteia pentru că nu a reușit să-și faca jocurile în CSM – jocuri demne mai degrabă de un politician decât de un magistrat.

Sper ca va avea decența să demisioneze!

Mulțumesc colegelor și colegilor din Ministerul Justiției! Deși sub un continuu asediu, am apărat statul român și domnia legii cu profesionalism, responsabilitate și bună credință!”, a scris Ana Birchall pe Facebook