Biohacking și trans-umanism: ce experimentează rușii cu corpul lor
- Tudor Borcea
- 18 februarie 2020, 11:56
Cu bisturiul, Vladislav Zaițev face o incizie între degetul arătător și degetul mare al pacientului său și introduce un mic cilindru de sticlă: un cip subcutanat care îi va permite proprietarului să deschidă ușa biroului său.
„Am decis să fac asta cu mult timp în urmă”, zâmbește pacientul, Alexei Rautkin, un programator în vârstă de 24 de ani. „Este practic și nimeni altcineva nu are asta la birou”, spune el.
Vladislav Zaițev și Alexei Rautkin fac parte din acei ruși care sunt adepți ai „biohacking-ului”, o mișcare începută din Silicon Valley care constă în „îmbunătățirea” corpului uman.
Unii vor să-și implanteze tehnologii pentru a le face viața mai ușoară, alții vor să impună un control exhaustiv asupra corpului lor, în speranța de a trăi mai mult, iar unii sunt tentați să încerce terapia genică, notează AFP. În Rusia, acești adepți ai biohacking-ului sunt încă puțini dar forumuri pe internet, conferințe și firme specializate pe acest subiect se multiplică rapid.
Vladislav Zaițev, programator în vârstă de 28 de ani, a învățat ca „autodidact”, după studii de medicină întrerupte, să implanteze cipuri în corpul uman.
A captat atenția internațională în 2015, când și-a implantat cipul de acces în metroul din Moscova. Pentru a face acest lucru, el a dizolvat cardul de metrou în acetonă, pentru a recupera cipul, pe care l-a acoperit cu silicon înainte de a-l introduce în spatele mâinii, totul filmat și difuzat pe YouTube.