Ceaușescu a fost un colaborator loial al regimului stalinist din România în anii '50, când Gheorghiu-Dej era la conducere și când au avut loc represiuni brutale împotriva oponenților politici. Există dovezi în dosarul de cadre, despre implicarea sa directă în represiuni, epurări și procese politice, detalii care ar fi fost ascunse după ce a preluat conducerea partidului și a încercat să promoveze o imagine mai naționalistă și independentă a regimului său?
Multe dintre aceste informații ar fi fost sensibile pentru că ar fi contrazis imaginea publică pe care Ceaușescu și-a creat-o ulterior, de lider perfect loial, curajos și incoruptibil. În plus, orice dovezi de rivalități interne, greșeli politice sau momente de slăbiciune ar fi fost văzute ca o amenințare pentru autoritatea sa și ar fi putut alimenta opoziția internă sau chiar revolta populară. În ianuarie 1957, Ceaușescu a fost trimis la Vadu Roșca pentru a suprima revolta țărănească.
Era adjunct al ministrului Forțelor Armate. În urma ordinelor date de Ceaușescu, trupele armatei au deschis focul asupra mulțimii care protesta, omorând mai mulți țărani. Dosarul de cadre al lui Nicolae Ceaușescu conține informații esențiale despre cariera sa politică, loialitatea față de partid și conflictele interne din PCR, multe dintre acestea putând să fi fost ascunse pentru a proteja imaginea sa publică și legitimitatea regimului său. Avem astăzi crâmpeie din biografiile lui Nicolae Ceaușescu. Alex Mihai Stoenescu și un nou episod Evenimentul istoric. De la 12.00, live, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro.