Bin Laden, izolat şi obsedat să nu fie ucis

Bin Laden, izolat şi obsedat să nu fie ucis

Liderul al-Qaida este încă în viaţă, dar nu mai ia parte la operaţiunile cotidiene ale reţelei teroriste, potrivit responsabililor CIA.

Osama bin Laden este foarte izolat şi a fost nevoit să „consacre multă energie propriei supravieţuiri“, a declarat directorul CIA, Michael Hayden, citat de AFP. Implicit, înaltul oficial american a confirmat că Bin Laden este încă în viaţă. Hayden a mai spus, în cursul unui discurs rostit la Washington, că a discutat luna trecută cu şeful serviciilor de informaţii pakistaneze, generalul-locotenent Ahmed Shujaa Pasha, despre modalităţi de combatere a militanţilor al-Qaida.

„Pot să vă asigur, chiar dacă există în presă speculaţii care arată contrariul, că urmărirea lui Bin Laden este realmente în fruntea listelor de priorităţi ale CIA“, a adăugat Hayden. El a lăsat să se înţeleagă că liderul terorist se ascunde undeva la frontiera afgano-pakistaneză, unde s-ar fi regrupat şi o bună parte a reţelei al-Qaida. Hayden a ţinut să sublinieze dificultatea enormă a operaţiunii de supraveghere a regiunii, descrisă de directorul CIA drept „periculoasă şi neospitalieră“.

Unul dintre motivele pentru care Bin Laden a reuşit să scape până acum de trupele americane este că „a fost atent să evite orice detecţie“. Uciderea sau capturarea lui Osama bin Laden ar „avea un impact important asupra moralului adepţilor săi, a inimii al-Qaida, dar şi în rândul extremiştilor neafiliaţi din întreaga lume“, a spus directorul CIA.   Urmărit „permanent“, dar până acum de negăsit, liderul terorist, pe al cărui cap Statele Unite au pus o recompensă de 50 de milioane de dolari, a revendicat responsabilitatea pentru atentatele din 11 septembrie 2001, care au provocat moartea a aproximativ 3.000 de oameni. Ofensiva lansată imediat de armata americană în Afganistan, care continuă şi astăzi, a avut şi rezultate pozitive. Reţeaua al-Qaida a „suferit regrese serioase, dar rămâne încă determinată, fiind un duşman care se adaptează cum n-a văzut nicio altă naţiune decât cea americană“. Ameninţarea vine dinspre Pakistan

Ne puteți urmări și pe Google News

Hayden a afirmat că principalele ameninţări teroriste întâlnite de Statele Unite se concentrează în zonele tribale din Pakistan, unde s-ar fi refugiat luptătorii reţelei. „Astăzi, în mod practic, fiecare ameninţare teroristă majoră despre care agenţia mea are cunoştinţă vine dinspre zonele tribale. Fie că este vorba de comandament, fie de antrenament, finanţare, direcţie sau capacităţi, toate sunt legate“ de zonele tribale, a subliniat directorul CIA. El a mai afirmat că al-Qaida pierde teren în Arabia Saudită, Indonezia, Filipine şi Irak, dar că reţeaua s-a întărit în zonele tribale pakistaneze şi a început să dezvolte activităţi în nordul Africii, Somalia şi Yemen.   Hayden nu a putut aprecia dacă al-Qaida va rămâne unită în cazul morţii lui Osama bin Laden, care rămâne izolat de operaţiunile cotidiene ale reţelei. Potrivit directorului CIA, „unele elemente“ teroriste ar fi încercat să comploteze împotriva SUA, dar nu a oferit alte detalii.