Bill Gates susţine Biblionet în România. Bibliotecile Publice devin puncte de acces la servicii de e-guvernare

Bill Gates susţine Biblionet în România. Bibliotecile Publice devin puncte de acces la servicii de e-guvernare

Bibliotecile publice pot ajunge în mod direct la cetăţenii ce au nevoie de serviciile de e-guvernare şi la comunităţile izolate din mediul rural, conectând milioane de români la oportunităţi educaţionale, economice sau sociale oferite online.

Şi asta datorită proiectului Biblionet, cea mai mare investiţie privată pentru o instituţie publică din România din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates, în valoare de 26,9 milioane de dolari, care contribuie la creşterea gradului de acces la internet a românilor în bibliotecile publice prin dotarea acestea cu echipamente IT.

Cele 2933 de biblioteci publice din România pot oferi cetăţenilor acces la informaţie la o scară naţională. Până astăzi, prin intermediul programului Biblionet aproape 800 de biblioteci au fost dotate cu 3800 de calculatoare cu acces public la internet şi peste 1190 de bibliotecari au fost instruiţi în folosirea resurselor electronice.

Astfel că, "accesul la informaţie poate schimba vieţile oamenilor" a fost concluzie mesei rotunde care a avut loc astăzi şi în care s-a dezbătut noul rol cheie dobândit de biblioteca publică în România, ca punte de legătură între politicile de e-guvernare şi cetăţeni.

La dezbatere au participat atât reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale, Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Vasile Timiş, Secretar de Stat la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Doina Popa, Preşedinta Asociaţia Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, dar şi Sylvia Mathews Burwell, Preşedinta Programului de Dezvoltare Globală, Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Valerian Vreme: “Biblionet vine ca o mănuşă în continuarea proiectelor noastre"

Programul Biblionet este complementar cu sistemul naţional de plată online a taxelor şi impozitelor, a declarat astăzi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. “Această iniţiativă (programul Biblionet - n.r.) a venit mănuşă alături de alte iniţiative complementare dezvoltate de ministerul nostru şi mă refer la lucrarea amplă care a fost lansată săptămâna trecută - Platforma naţională electronică de plăţi cu cardul bancar. Începând din această săptămână, sunt acţiuni prin care nu facem altceva decât să o dezvoltăm (platforma de plată electronică a taxelor şi impozitelor - n.r.), să o creştem şi, conform planurilor pe care le avem, la un moment dat, să avem o acoperire naţională şi fiecare cetăţean al României să poată să aibă acces la acest serviciu, să poată să-şi plătească taxele, impozitele, anumite servicii pe care i le face statul, cu cardul bancar, fără a se mai deplasa, fără a mai avea contact cu funcţionarul public", a spus Valerian Vreme.

El a precizat că sistemul naţional online de plată a taxelor şi impozitelor reprezintă un pas important, care are şi rolul de “a apropia" cetăţeanul de calculator şi noile metode de comunicare.

“35% din populaţie este familiarizată cu calculatorul. Eu zic că, în momentul în care vom reuşi să ducem peste tot acest sistem, el va veni şi cu o componentă educaţională pe această nişă", a adăugat Vreme, mulţumind pentru generozitatea Fundaţiei Bill&Melinda Gates.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Culturii Vasile Timiş a vorbit despre schimbările din societatea civilă care impun o nouă dinamică funcţionării bibliotecilor, fapt care duce la nevoia unei dotări performante a acestor instituţii.

"Rolul bibliotecilor, al bibliotecarilor se schimbă de pe o zi de alta. Echiparea bibliotecilor cu tehnică performantă şi specializarea bibliotecarilor pentru a oferi noi servicii sunt paşii importanţi pentru asumarea acestei schimbări", a afirmat secretarul de stat în MCPN.

Rolul bibliotecilor publice se schimbă

Sylvia Mathews Burwell, preşedinta Programului de Dezvoltare Globală - Fundaţia Bill&Melinda Gates, a apreciat că tehnologia şi accesul liber la informaţie reprezintă o parte foarte importantă în procesul de îmbunătăţire a vieţii persoanelor, indiferent că vorbim despre programele prin care taxele şi declaraţiile de venit pot fi plătite online, cât şi despre toate celelalte informaţii pe care le poţi afla folosind internetul.

"Prin programul Biblionet, România redefineşte rolul bibliotecilor publice, care devin centre ale comunităţilor lor şi instrumente ale dezvoltării socio-economice în mediul rural. Bibliotecile publice au un rol esenţial în reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale deoarece oferă acces public gratuit la tehnologia informaţiei." a declarat Sylvia Mathews Burwell, Preşedinta Programului de Dezvoltare Globală, Fundaţia Bill & Melinda Gates în cadrul dezbaterii de astăzi.

Bibliotecile publice oferă de acum prin intermediul programului Biblionet acces gratuit la internet şi bibliotecari instruiţi ce pot contribui la creşterea gradului de alfabetizare în folosirea calculatoarelor şi de accesare a informaţiilor. Potrivit unui sondaj Biblionet, 33% dintre respondenţi au afirmat că au intrat pentru prima dată pe internet prin intermediul noului serviciu oferit de bibliotecă şi 80% au declarat că au reuşit să rezolve o problemă personală/profesională folosind calculatoarele disponibile în spaţiul bibliotecilor. Doar 411 calculatore în cele 2.933 de biblioteci publice din România erau conectate la internet în 2008, când s-a dat startul programului pilot Biblionet.

“Biblioteca publică, în special în zonele rurale, este de cele mai multe ori unicul centru de acces la calculatoare şi internet pentru comunităţile respective. În măsura în care serviciile guvernamentale devin din ce în ce mai prezente în mediul online şi dezvoltă platforme web pentru a implica cetăţenii în dialogul electronic, bibliotecile publice îşi extind rolul la nivelul comunităţilor sprijinind cetăţenii în accesarea serviciilor de e-guvernare. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasă sau la serviciu, accesul la serviciile de e-guvernare şi la resurse informaţionale ce ţin de sănătate, educaţie şi locuri de muncă, servicii financiare sau de comunicaţii este practic inexistent. Prin parteneriatul dintre autorităţi şi bibliotecile publice pentru informarea cetăţenilor, vieţile multor persoane vor fi influenţate pozitiv", a subliniat Paul-Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în România.

Numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 54% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori) conform unui studiu Biblionet la finalul anului 2010. În plus, în ultimul an a avut loc o creştere a numărului de permise la bibliotecă cu 15-30%, iar clienţii mai vechi vin mai des în locurile mai nou amenajate. În plus, autorităţile române consideră că o persoană care vine la bibliotecă pentru a utiliza calculatorul în diverse scopuri informaţionale ajunge să citească şi o carte sau să împrumute una, de unde şi implicaţiile educaţionale ale acestui proiect.

Totodată, Doina Popa, Preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România a afirmat: “Rolul bibliotecilor şi al bibliotecarilor se schimbă într-o lume ce funcţionează pe baza accesului la informaţie. Mai mult, prin accesul la informaţie, bibliotecile publice îşi recapătă nu doar vizitatorii frecvenţi, ci atrag din ce în ce mai mulţi membri ai comunităţii, conectând milioane de români la oportunităţi educaţionale, economice sau sociale oferite online. Astfel, bibliotecile pot oferi mai mult decât acces la tehnologie, recăpătându-şi şi întărindu-şi rolul ca centre ale comunităţilor, fapt ce trebuie luat în considerare şi de către autorităţile centrale."

Biblionet, în cifre Masa rotundă pe tema bibliotecilor publice româneşti a fost organizată cu prilejul vizitei în România a reprezentantei Fundaţiei Bill&Melinda Gates. Programul Biblionet este una dintre cele mai importante investiţii pentru facilitarea accesului public la internet şi constituirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. Proiectul are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, fiind finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates şi derulându-se pe o perioadă de 5 ani, prin IREX.

Până în 2014, se doreşte ca peste 2.000 de biblioteci publice să fie dotate cu echipamente electronice pentru a oferi acces public gratuit la internet, în special în mediul rural, iar aproximativ 3.000 de bibliotecari din toate judeţele vor fi instruiţi să asiste utilizatorii în a beneficia de accesul la informaţie. Până la sfârşitul anului 2010, programul a dotat aproape 800 de biblioteci locale cu 3.700 de calculatoare. La sfârşitul lunii mai a acestui an se doreşte ca aproximativ 920 de biblioteci să fie dotate cu 4.400 de calculatoare şi echipamente aferente, iar 1.200 de bibliotecari să parcurgă cursurile de formare.

Programul Biblionet este un parteneriat între Fundaţia International Research & Exchanges Board (IREX), Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), MCPN, ANBPR şi bibliotecile publice româneşti ce îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.

Ne puteți urmări și pe Google News