Bill Gates consideră că toată lumea bogată ar trebui să mănânce doar „carne de vită 100% sintetică”, ca modalitate de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
De la vaccinuri, o altă preocupare a miliardarului Bill Gates este cum să ne alimentăm pentru a salva planeta
Potrivit unor studii, vacile crescute pentru carnea lor contribuie enorm la emisiile de gaz metan, care au atins un nivel record, conform cercetărilor publicate în luna iulie a anului trecut. Cantitatea de gaz metan din atmosferă a crescut puternic între anii 2000 și 2017, favorizând ceea ce cercetătorii cred a fi o încălzire globală cu până la patru grade spre sfârșitul secolului.
Oamenii de știință avertizează că acesta este un prag periculos de trecut pentru omenire, însemnând o creștere a riscului de dezastre naturale cauzate de perturbările ecologice care vor aduce foamete și migrație în masă.
Gates, optimist: „Poți să te obișnuiești cu diferențele de gust, iar producătorii spun că în timp vor face gustul mai bun”
De exemplu, companiile din carne pe bază de plante precum Beyond Meat și Impossible Foods folosesc o secvență de codificare a ADN-ului din soia sau mazăre pentru a crea un produs care arată și are gustul cărnii adevărate. Unele companii investesc, de asemenea, în carne pe bază de celule, cultivată din celule animale reale, dar nu a ajuns încă pe piață.
Din ce în ce mai multe firme se implică în această piață cu creștere rapidă, cum ar fi Motif Foodworks (alternative de carne și produse lactate pe bază de plante), Ginkgo Bioworks (microbi personalizați), BioMilq (lapte matern cultivat în laborator), Nature's Fynd (ciuperci) alternative cultivate cu carne și lactate), Eat Just (înlocuitori de ouă din proteine vegetale), Perfect Day Food (produse lactate cultivate în laborator) sau NotCo (produse de origine animală pe bază de plante fabricate prin AI).
Impactul alimentelor false asupra sănătății oamenilor
Hrana falsă nu numai că dăunează mediului, dar poate fi și dăunătoare sănătății umane. Este posibil ca înlocuitorii pe bază de plante să aibă o serie de rezultate negative asupra sănătății pe termen lung, datorită faptului că sunt foarte prelucrate și conțin ingrediente precum proteine izolate de mazăre și ulei de canola.
La aceste produse se adaugă noi aditivi produși și prin biologie sintetică. De exemplu, pentru ca burgerul să pară „zemos” aşa cum este din carnea adevărată, se adaugă o moleculă „hem” care provine din leg hemoglobina din soia, un colorant produs din drojdie modificată genetic.
După un studiu făcut pe șobolani, au fost detectate mai multe efecte adverse potențiale, cum ar fi modificări ale creșterii în greutate, modificări ale sânge care poate indica inflamație sau boli de rinichi, perturbări ale ciclului reproductiv și posibile semne de anemie.
În cele din urmă, produsele de origine animală create artificial uneori nu au mai mulți nutrienți naturali. Carnea pe bază de plante, pe de altă parte, nu îndeplinește cerințele nutriționiste pe care le îndeplinesc alimentele din carne naturală. Simpla adăugare de proteine, vitamine și minerale izolate în diete nu conferă aceleași beneficii pentru sănătate ca atunci când acești nutrienți sunt ingerați ca alimente întregi, care conțin mii de compuși care acționează în sinergie. Burgerii pe bază de plante nu sunt mai sănătoși decât produsele de origine animală, inclusiv carnea roșie, scrie defense.