Bill Gates, dependent de Microsoft

Bill Gates, dependent de Microsoft

Despartirea miliardarului de pozitia executiva pe care o detine in companie, anuntata peste un an, va fi foarte dificila.

Desi cel mai mare producator de software la nivel mondial, compania Microsoft este amenintata din toate directiile de competitori, Bill Gates, omul care a fondat compania acum 32 de ani, a anuntat ca anul viitor se va retrage de la carma acesteia, informeaza „New York Times”.

El va fi succedat in functia de presedinte executiv de doi veterani in industria tehnologica, Craig Mundie, actualul sef al departamentului de cercetare si strategie al Microsoft, si de Ray Ozzie, arhitectul-sef de software.

Conducerea executiva a companiei va fi asigurata in continuare de directorul general Steve Ballmer. Analistii se tem insa ca Gates nu va putea sta departe de companie si ca va incerca in continuare sa influenteze deciziile managerilor. Chiar el a anuntat ca sunt anumite domenii in care doreste sa aiba un cuvant de spus in continuare.

Gates, in varsta de 51 de ani, se desparte cu inima stransa de activitatea sa din fruntea Microsoft, insa are o consolare - actiunile filantropice. El se va putea dedica in totalitate Fundatiei umanitare Bill&Melinda Gates, care dispune de fonduri de peste 33 de miliarde de dolari.

Mare parte din acestea provin dintr-o donatie facuta in 2006, care a surprins intreaga lume: investitorul multimiliardar Warren Buffet, bun prieten al lui Gates, a pus la dispozitia Fundatiei Bill&Melinda 80% din averea sa, adica aproximativ 30 de miliarde de dolari. Acesta este considerat cel mai mare act de filantropie facut de cineva vreodata.

Pofta de munca

In momentul de fata, Bill Gates munceste mai mult ca niciodata, neexistand practic indicii care sa arate ca peste numai un an se va retrage de la sefia Microsoft. Gates participa frecvent la intalniri cu angajatii, la sedinte pe teme de strategie tehnologica, impreuna cu parteneri de calibru ai Microsoft, precum managerii corporatiei Intel, sau calatoreste in intreaga lume pentru a promova produsele companiei.

„Sunt norocos ca am in fiecare zi de facut lucruri foarte interesante si importante si ca am de-a face cu oameni inteligenti”, si-a motivat Gates apetitul pentru munca.

Intr-un fel este normal sa fie activ, deoarece Microsoft are in acest moment rivali de temut. De departe cel mai puternic este Google, care a cules in ultima perioada aproape toti laurii in domeniul serviciilor on-line. Compania de servicii pe internet a Microsoft, MSN, face fata cu greu si presiunii exercitate in mediul on-line de un alt gigant - Yahoo!.

Moment de tranzitie

Principala industrie in care Microsoft exceleaza este productia de software. In acest domeniu a inregistrat de curand un nou succes notabil - sistemul de operare Windows Vista s-a vandut la numai sase luni de la lansare in 60 de milioane de exemplare, dovedindu-se cel mai de succes produs al companiei din toate timpurile.

Cu toate acestea se pare ca era proiectelor software de anvergura s-a incheiat si ca Microsoft trebuie sa se concentreze si pe celelalte domenii de activitate. Compania activeaza si in industria de hardware, domeniu in care produce anumite modele de computere sau diferite gadgeturi, precum telefoane mobile inteligente, console pentru jocuri video sau playerele muzicale. Insa nici aici nu scapa de „umbra” Google.

Acestia au anuntat ca vor lansa propriul telefon mobil inteligent, ce va avea instalat pe el software gratuit ce ofera mai multe facilitati decat sistemul de operare destinat telefoanelor mobile produs de Microsoft, Windows Mobile. In industria consolelor pentru jocuri video, concurenta este de asemenea acerba. Aici Microsoft, care produce consola Xbox, lupta cu nume grele precum Sony (consola Play Station) sau Nintendo (consola Wii).

Ne puteți urmări și pe Google News