Ultimul bilanț care a fost dat publicității arată că, la nivem mondial s-a ajuns, miercuri, la 700.000 de decese din cauza COVID-19.
Pe primele locuri în lume sunt Statele Unite, Brazilia, India şi Mexic.
Potrivit ultimului bilanț, aproape 5.900 de persoane mor în medie la fiecare 24 de ore de COVID-19, iar aceasta echivalează cu 247 de persoane pe oră sau o persoană la fiecare 15 secunde.
SUA şi America Latină, noile epicentre ale pandemiei
Iniţial, coronavirusul a ajuns mai lent în America Latină, unde trăiesc 640 de milioane de oameni, faţă de restul lumii. Factorii care au favorizat răspândirea rapidă în această regiunii a lumii sunt sărăcia și orașele dens populate. Autoritățile depun eforturi supraomenești pentru a opri răspândirea noului coronavirus.
Peste 100 milioane de persoane din America Latină şi Caraibe trăiesc în mahalale, potrivit Programului ONU pentru Aşezări Umane. Multe dintre ele au locuri de muncă în sectorul informal cu puţină siguranţă socială şi au continuat să lucreze pe tot parcursul pandemiei.
Statele Unite, cu o populaţie de aproximativ 330 milioane de locuitori, au fost de asemenea lovite crunt de virus, în ciuda faptului că sunt una dintre cele mai bogate naţiuni din lume.
Coordonatoarea executivului pentru combaterea pandemiei de COVID-19, dr. Deborah Birx, a declarat duminică la CNN că SUA au intrat într-o „nouă fază” a crizei sanitare şi că locuitorii din zonele rurale ale ţării - de departe cea mai lovită de COVID-19 pe plan mondial - nu sunt în siguranţă.
„Suntem într-o nouă fază", a spus Birx.
„Ceea ce vedem astăzi este diferit de martie şi aprilie", a declarat ea pentru CNN, subliniind că măsurile luate local pentru a încerca să se oprească contagiunea au început să aibă efecte.
Expertul de top în boli infecţioase al guvernului SUA, dr. Anthony Fauci, a declarat luni că statele cu multe cazuri de coronavirus ar trebui să reconsidere impunerea restricţiilor şi a izolării, subliniind necesitatea de a aduce cazurile la un nivel scăzut înainte de începerea sezonului de gripă, la toamnă.
Chiar şi în unele părţi ale lumii ce păreau să fi redus răspândirea virusului, au crescut recent cazurile într-o singură zi, ceea ce indică faptul că bătălia este departe de a se fi terminat. Australia, Japonia, Hong Kong, Bolivia, Sudan, Etiopia, Bulgaria, Belgia, Uzbekistan şi Israel au avut recent creşteri record de cazuri, potrivit agerpres.ro