Bilanț macabru al sezonului estival. E teribil câte vieți a luat Marea Neagră!

Bilanț macabru al sezonului estival. E teribil câte vieți a luat Marea Neagră!

Cât de necesară este o Poliție a Plajelor

Chiar lângă linia geamandurilor începe o groapă foarte adâncă. Poate atinge, brusc, și 3,5 metri adâncime. ”Faci un pas greșit înainte, ai căzut în groapă. Te-a luat curentul. Încearcă să se ajute între ei, încearcă să înoate contra curentului. Nu reușesc, intervine frica, urmează panica, după care încep și înghită apă și foarte repede se duc la fund, mai ales copiii. De asta am sărit și am intervenit la timp", povestește salvamarul Cristian Păun.

Marea este parcă și mai furioasă în sudul litoralului, mai ales la Olimp, Jupiter și Venus. „Chiar dacă valurile sunt mai puțin înalte, curenții de țărm sunt extrem de puternici și te fură. La sfârșitul zilei, salvamarii sunt extenuați. Grav este că părinții nu își supraveghează îndeajuns copiii și își dau seama abia când micuții sunt duși în larg de salteaua pe care sunt urcați”, explică și Vasile Borteș, seful salvamarilor din sudul litoralului. El speră ca măcar din vara lui 2021 autoritățile să înființeze o poliție a plajelor pentru că salvamarii nu pot face mare lucru cu turiștii neascultători.

Vară extenuantă pentru salvamari și echipaje de salvatori ISU Dobrogea

Sunt și persoane care ascultă de îndrumările salvamarilor. Cu precădere, femeile. „Sinceră să fiu, eu nu m-aș aventura în apele agitate ale mării când e steag roșu, nu știu să înot prea bine. Dacă cineva ar avea nevoie e ajutor, aș apela mai degrabă la ajutorul salvamarilor. Din punctul meu de vedere, sunt inconștienți și nu își dau seama de pericolele care se pot afla"”, spune o tânără turistă. Iar la vederea valurilor nervoase, o doamnă între două vârste recunoaște că  „deja mi-e frică, intru în apă doar aici, la mal, ca și copiii mici".

Ultima victimă a Mării Negre a fost un turist, de 40 de ani, din Călărași, care a dispărut în valuri, seara trecută, la Venus. 14 scafandri de la ISU Dobrogea au reluat, luni dimineață, căutările bărbatului. Trupul neînsuflețit al acestuia fost găsit plutind în apa mării. Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță, admite că a fost o vară dificilă.

"Încă de la începutul lunii iunie și până în prezent echipele ISU Dobrogea și salvamarii au intervenit pentru salvarea a numai puțin 75 de persoane, în pericol de inec sau dispărute în apele Mării Negre. Din păcate, pentru 26 dintre acestea medicii au fost nevoiți să declare decesul", a declarat Anca Chiriță, făcând referire la toate persoanele înecate pe litoral, nu numai cele din mare.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News