Bilanț la PSD. Ghici câți miniștri a schimbat în doi ani!

Bilanț la PSD. Ghici câți miniștri a schimbat în doi ani!

Carmen Dan era singurul ministru PSD care mai rămăsese în picioare de la preluarea guvernării, în 4 ianuarie 2017.

De atunci, PSD a schimbat 78 de miniștri, exact câte guverne a avut România de la 1918 încoace. Seriozitatea unui partid vine din stabilitatea pe care acesta o are când se află la guvernare. PSD arată că este aproape de colaps, fără orientare clară, fără resurse specializate, dispus la compromisuri și chiar la pariuri pe cai morți. Numește în funcții oameni despre care nu se aude decât la depunerea jurământului și la schimbarea din funcție. În trei ani, Liviu Dragnea a pus cu mâna trei prim-miniștri. Sorin Grindeanu a rezistat în funcție șase luni, Mihai Tudose – șapte luni, Viorica Dăncilă fiind singura care a supraviețuit politic mentorului ei, cu aspirații către Cotroceni, după ce a mazilit toți oamenii lui Dragnea.

Guvernul PSD-ALDE are patru vicepremieri, precum guvernele formate din alianțe de câte 4 formațiuni politice, doi dintre aceștia fiind și miniștri. Are 23 miniștri, un ministru delegat, un prim-viceprim ministru fără portofoliu, la care urmează să fie adăugat și Mihai Fifor, deci în total 27 de portofolii, incluzând și premierul. Plătim ministere care dublează domenii de activitate, doar pentru a oferi sinecuri, fiecare cabinet de demnitar având o structură stufoasă, formată din director de cabinet, asistenți de cabinet, consilieri personali, secretari personali, precum și curier personal.

În trei ani de guvernare, PSD a schimbat șase miniștri la Economie, câte cinci miniștri la fiecare dintre ministerele Educației, pentru Cercetare și pentru Fonduri Europene, câte patru miniștri la Apărare, Cultură, Comunicații, Mediul de Afaceri, Transporturi, Dezvoltare și la Românii de Pretutindeni. Câte trei miniștri au fost schimbați la Finanțe, la Ape și Păduri, la Afaceri Europene și la Tineret, câte doi la Sănătate, Energie și Turism, la Ministerul Muncii și la Relația cu Parlamentul și unul la Dialog Social.

Guvernul are cinci ministere economice, deși acestea s-ar putea reuni într-unul singur: Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Comunicațiilor Societatea Informațională și Ministerul Turismului. Alte două ministere administrează mediul, apele și pădurile, ca și când ultimele două domenii nu ar fi parte intrinsecă din primul. Avem trei ministere care administrează educația, cercetarea și sportul, când ar putea fi unul singur. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care se ocupă mai mult de festivaluri și cancanuri în diaspora, ar putea fi parte a Ministerului de Externe sau a celui de Interne, căci românii din afara granițelor nu sunt români de altă categorie decât cei care au rămas în interiorul granițelor. Acum ne pregătim și de dublarea domeniului de apărare.