BIKINI. Insula nucleară cu nume de chiloţi de damă

BIKINI. Insula nucleară cu nume de chiloţi de damă

Toată lumea asociază numele de “Bikini’ cu minisculii chiloţei purtaţi de femei pe plajă. Puţini ştiu însă că originea acestui obiect vestimentar se află pe un atol din Pacific pe care americanii şi-au testat bomba atomică, din 1946, până în 1958

Conform instoricului de modă Olivier Saillard, bikiniul este cel mai popular costum de baie feminin. Explicaţia stă în faptul că modernizarea costumelor de baie a fost strâns legată de emanciparea femeilor. Tehnic un bikini este un costum de baie pentru femei format din două piese: una care acoperă sânii, iar cealaltă care acoperă zona pubiană, lăsând descoperită zona dintre cele două. Nu mulţi sunt cei care ştiu de unde vine termenul.

În fapt, Bikini este unul dintre atolii care formează arhipeleagul Insulelor Marshall, situat în mijlocul Oceanului Pacific. Insulele au fost descoperite de spanioli în prima jumătate a secolului al XVI-lea şi au fost explorate de căpitanul britanic John Marshall (1788), de la care şi-au primit şi numele. Între anii 1885-1914 ele s-au aflat sub protectorat german, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial zona făcea parte din prima linie de apărare japoneză. În anul 1944 insulele au fost cucerite de americani, care le-au administrat până în 1990, când ţara şi-a căpătat independenţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 1946, până în 1958, atolul Bikini a devenit principalul poligon nuclear al SUA. Pe insulele Bikini şi Enewetak, SUA au efectuat experimente nucleare. Teritoriul ţării ocupă câteva sute de insule (32 de atoli, 867 de recifi), dispuse în două şiruri: Ralik în vest şi Ratak în est.

O ţară microscopică din Micronezia

Clima este ecuatorială, determinând o vegetaţie tropicală dominată de bananieri şi palmieri, dar şi o faună bogată în păsări şi peşti. În anul 2002, Republica Insulelor Marshall a înregistrat o populaţie de aproximativ 73.630 de locuitori, iar în anul 2006 doar 60.442 de locuitori, o scădere de 13.630 de locuitori. Densitatea populaţiei este de 338,8 loc./km2. Capitala, Majuro, are o populaţie de 30.000 de locuitori, aproximativ 50% din populaţia totală a ţării. Limbile oficiale ale statului sunt engleza şi marshalleza. Componenţa etnică este formată din micronezieni şi, mai puţin, americani.Economia ţării este dependentă de asistenţa financiară străină, fiind totodată bazată şi pe surse proprii: pescuit, agricultură (palmieri de cocos, casava), turism, servicii şi operaţii bancare. Domeniul exporturilor este slab dezvoltat, exportându-se cu precădere peşte, copră, ulei de cocos, fructe. şi importându-se echipamente industriale, mijloace de transport, combustibili. Comerţul extern se realizează cu state precum SUA, Japonia, Australia şi unele ţări vest-europene. Atolul Bikini a fost repopulat abia în 1978 când pe insulă au ajuns 75 de personae. Care însă au plecat repede din cauza radioactivităţii încă destul de puternice. În 1988 doar zece oameni erau rezidenţi permanenţi, iar în 2011 doar nouămai trăiau pe insulă.