„Big Brother“ zburător

Poliţiştii din Miami vor deveni în curând primii beneficiari ai celei mai noi tehnologii de spionaj, utilizată până acum numai de armată, care îi va ajuta să lupte mai eficient împotriva criminalităţii.

O dronă (aparat de zbor telecomandat) fabricată de firma Honeywell International, capabilă să zboare la punct fix şi să filmeze cu senzori electrooptici şi în infraroşu, va intra în serviciu după ce va fi testată şi aprobată de Administraţia Aviatică Federală. Drona cântăreşte doar 6,3 kilograme, nu are aripi, poate fi cărată într-un rucsac şi este capabilă de aterizări/decolări verticale.

Potrivit poliţiei, echipamentul este „ideal“ pentru folosirea în luările de ostatici sau în alte situaţii care implică „subiecţi baricadaţi“, menţionează Reuters. Preluând ştafeta de la Pentagon, care foloseşte de multă vreme drone în Irak şi Afganistan, forţele de ordine americane au manifestat un interes crescând pentru utilizarea acestor aparate contra criminalităţii interne. În dotarea CIA încă din anii ’70

Cunoscute în industria aerospaţială sub numele de UAV (Unmanned Aerial Vehicles - vehicule aeriene fără pilot), dronele sunt dezvoltate asiduu în SUA de câteva zeci bune de ani. CIA a recunoscut recent că a conceput şi utilizat o dronă de dimensiunea unei libelule, cunoscută sub numele de „Insectopter“, încă din anii ’70.

Şi FBI „experimentează o varietate de UAVuri“, în principal „în misiuni de căutare şi salvare“, a admis Marcus Thomas, directorul adjunct al Diviziei Tehnologie Operaţională a Biroului. Grănicerii americani operează drone la frontiera cu Mexicul încă din 2006. Implementarea pe scară largă a acestei tehnologii este încetinită de două obiecţii majore, una legată de siguranţa în exploatare şi cealaltă de limitarea şi mai accentuată a libertăţii individuale.