Tranzacţiile efectuate de demnitarii români vor putea fi monitorizate pe întreg teritoriul UE după intrarea în vigoare, cel mai probabil din 2009, a unui proiect de lege aflat în lucru la guvern, arată Mediafax.
Proiectul are ca scop un control mai bun al posibilelor acte de spălare a banilor, corupţie şi evaziune fiscală şi este o transpunere în legislaţia românească a unei directive europene. La elaborarea lui au lucrat atât oficiali guvernamentali români, cât şi reprezentanţi ai organizaţiei Transparency International România. Listă cu „persoane expuse politic“ Potrivit variantei în lucru, în primă fază sunt stabilite categorile de „persoane expuse politic“ la posibile fapte de corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală.
Cei vizaţi sunt şefii de stat, parlamentarii, comisarii europeni, miniştrii, secretarii sau subsecretarii de stat, consilierii prezidenţiali şi de stat, judecătorii de la instanţele superioare şi procurorii de la Parchetele de pe lângă acestea, membrii Curţii de Conturi, membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale, ambasadorii, însărcinaţii cu afaceri, mareşalii, amiralii şi generalii, şefii autorităţilor publice, membrii consiliilor de administraţie şi consiliilor de supraveghere ale regiilor autonome şi companiilor naţionale şi toate persoanele ce ocupă funcţii asimilate acestora, dar şi soţii, copiii, părinţii sau „asociaţii apropiaţi“ ai acestora.
După întocmirea listei cu „persoanele expuse politic“, aceasta va fi transmisă instituţiilor similare Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din toate ţările UE.