Big Brother nu mai este o utopie. Pegasus - Virusul care poate sparge și urmări orice telefon din lume

Omri Lavie și Shalev Hulio, fondatorii NSO Group și părinții virusului-spion Pegasus

Investigația în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi a descoperit indicii că disidentul saudit a fost lichidat după ce a fost urmărit cu ajutorul unui soft israelian ultraperformant. Pegasus permite supravegherea totală a unui individ, costă câteva zeci de milioane de dolari și se vinde unor regimuri cu acordul Ministerului israelian al Apărării.

NSO Group este o companie israeliană de IT, a cărei valoare de piață este de aproape un miliard de dolari și care a produs un soft ce poate pătrunde în orice smartphone.

Softul se numește Pegasus, iar NSO îl comercializează către serviciile de informații și polițiile din întreaga lume. Nu există însă nici o garanție că Pegasus este folosit doar în limitele legii și numai în scopuri benefice.

Potrivit unui documentar realizat de canalul american CBS, Pegasus a fost deja implicat în abuzuri împotriva drepturilor omului, supravegheri ilegale și chiar în odiosul asasinat al disidentului saudit Jamal Khashoggi (foto).

Având sediul în orașul israelian Herzlia, NSO își desfășoară activitatea într-o conspirativitate totală, arată CBS. Însă co-fondatorul și președintele director general al companiei, Shalev Hulio, a fost nevoit să iasă din umbră ca urmare a acuzațiilor că a vândut Pegasus Arabiei Saudite, o țară totalitară, cunoscută pentru abuzurile sale la adresa drepturilor omului. „Asasinarea lui Khashoggi este oribilă, declară Hulio. De aceea, când am auzit acuzațiile că tehnologia noastră a fost folosită împotriva lui Jamal Khashoggi sau a rudelor sale, am început imediat să fac verificări. Și pot să vă spun răspicat că nu avem nici o legătură cu această crimă îngrozitoare.”

Mai multe relatări de presă susțin că Hulio a mers personal la Riad, pentru a parafa cu autoritățile saudite vânzarea Pegasus pentru 55 de milioane de dolari. „Nu credeți ce spun ziarele”, îi spune el realizatoarei CBS. Însă când aceasta insistă - „Negați acest lucru? Este o dezmințire formală?” - patronul se eschivează.

Pegasus este atât de scump pentru că le permite autorităților un lucru după care au tânjit multă vreme, spune CBS, și anume: să pătrundă în smartphone-uri de la distanță, putând să vadă toate informațiile din ele. Orice mail, contact sau SMS, vechi, nou, codat sau nu. „Pegasus permite de asemenea localizarea, ascultarea și înregistrarea convorbirilor, folosind practic telefonul împotriva utilizatorului său”, arată CBS.

 

O pleașcă pentru serviciile secrete

„Puteți să afirmați că nu ați vândut și nu veți vinde Pegasus unei țări care este cunoscută pentru violarea drepturilor omului, care aruncă ziariști la închisoare sau îi reprimă pe opozanți?” îl întrebă Stahl pe Hulio. Acesta s-a eschivat din nou: „Pot doar să spun că vindem Pegasus pentru a preveni crima și teroarea”.

În tot mai multe țări, amenințarea teroristă este folosită ca pretext pentru încercări de a adopta măsuri care aduc atingere drepturilor și libertăților omului. În România, de pildă, pachetul de legi „Big Brother” este scos periodic de serviciile secrete, ultima oară cu ocazia cazului „Caracal”.

Cu Pegasus, serviciile de informații din toată lumea primesc o nesperată pleașcă. „Agențiile de informații vin la noi și ne spun: «Avem o problemă. Cu noile smartphone-uri nu mai putem obține informații valoroase”, dezvăluie Hulio. Aceasta pentru că „sunt codate”.

La recomandarea patronului NSO, reportera CBS a discutat „off camera” cu șeful unui serviciu de informații vest-european, care i-a confirmat că Pegasus este o invenție revoluționară în domeniul amenințării teroriste, al rețelelor de droguri sau de trafic cu carne vie.

Nimeni nu poate spune însă de câte ori a fost folosit soft-ul israelian împotriva opozanților și criticilor unor guverne, punctează CBS.

 

Terorism și cenzură

Ghanem Almasir este un comic saudit care trăiește la Londra și a devenit popular pe YouTube pentru ironiile sale la adresa lui MBS.

Anul trecut, când regimul saudit a lansat o campanie de epurări la adresa opozanților săi, Almasir a relatat pentru CBS că a primit un SMS fals, chipurile de la DHL, care, odată deschis, permitea pătrunderea virusului Pegasus în telefonul său și transformarea aparatului într-o adevărată stație de urmărire.

„Pegasus a fost creat să prindă teroriști, spune actorul. Credeți că sunt un terorist? Arăt ca un terorist?… Problema este că regimul saudit consideră persoanele care cer libertate de exprimare drept teroriști. Ei consideră terorist pe oricine este o amenințare pentru regimul lor.”

Ar fi o greșeală ca discuția să se reducă la tendințele totalitariste ale Arabiei Saudite sau ale altor state îndepărtate. Mai multe țări europene – Germania și Franța în primul rând – au înăsprit măsurile de cenzură – în special pe rețelele de socializare – față de așa-numitul „hate speech”, discurs incitator la ură, un termen vag, în care sunt încadrate adesea orice remarci critice la adresa imigrației, activismului LGBT, corectitudinii politice.

În Franța, Facebook s-a angajat recent să divulge, la solicitarea autorităților, datele personale ale utilizatorilor rețelei, pentru a fi dați pe mâna justiției.

„Cum procedați când clientul dvs are o definiție pentru «terorist» care nu este și a dvs?” l-a întrebat Stahl pe Hulio. „În unele țări, opozanții sunt considerați teroriști.”

„Nici gând, a răspuns patronul NSO. Fiecare client căruia i-am vândut (Pegasus – n.r.) are o definiție foarte clară a ceea ce este terorismul. În general este vorba de băieți răi care fac lucruri rele pentru a ucide oameni nevinovați, ca să schimbe agenda politică. Nu m-am întâlnit niciodată cu un client care să-mi spună că opozanții sunt teroriști.”

„Cine ar spune așa ceva?” se întreabă retoric reportera CBS.

 

Foști spioni ai Aman și Mossad

În cei opt ani de când există NSO Group, nici o cameră de televiziune nu a trecut pragul companiei. Pentru a-și demonstra transparența, compania israeliană a îngăduit acum reporterilor CBS să filmeze, dar cu o condiție: fără fețe! Destui dintre angajați sunt foști angajați ai Aman (serviciul de informații al armatei israeliene) sau ai Mossad.

Pegasus este un soft de spionaj atât de important, încât pentru comercializarea sa este nevoie de aprobarea Ministerului israelian al Apărării.

„De ce ar dori guvernul Israelului ca cei care par a fi un inamic (Arabia Saudită – n.r.) să dețină această tehnologie?” l-a întrebat Lesley Stahl, reportera CBS, pe Shalev Hulio. „Nu doresc să vorbesc despre un anumit client”, a replicat acesta.

Mâna lungă a israelienilor

Fapt este că, în urma eforturilor diplomatice ale lui Donald Trump, Arabia Saudită nu mai este dușmanul neîmpăcat din trecut al Israelului. Dimpotrivă, între cele două țări s-a înfiripat un soi de parteneriat împotriva unor inamici comuni, precum Iranul.

Tot Trump este cel care, prin sprijinirea prințului moștenitor saudit Mohammad bin Salman (zis MBS), a produs o schimbare spectaculoasă de curs politic la Riad, prin adoptarea unor măsuri liberale (în special de emancipare a femeilor), văzute cu ochi răi de tabăra fundamentaliștilor islamici, din care făcea parte și Khashoggi.

Acesta conspira pentru răsturnarea de la putere a lui MBS și revenirea la un regim islamist tradițional, motiv pentru care a și fost lichidat. Astfel că o implicare în această operațiune a israelienilor nu ar fi lipsită de sens.

 

„Interceptarea nevinovaților este legitimă”

„Problema este că nu există un control corespunzător asupra modului în care această tehnologie este folosită”, declară Ron Deibert, directorul Citizen Lab, o organizație de supraveghere a respectării drepturilor omului de la Universitatea din Toronto.

Clienții își iau angajamentul

„În cei opt ani de când există compania (NSO – n.r.), am avut doar trei cazuri de utilizare improprie (a softului Pegasus – n.r.). Trei cazuri. Din mii de cazuri în care au fost salvate vieți, doar trei cazuri de folosire improprie, spune Hulio, iar acele persoane sau organizații nu mai sunt clienții noștri.”

Dar Citizen Lab afirmă că a depistat mult mai multe cazuri de abuzuri: 27 doar în Mexic, unde Pegasus a fost folosit pentru a supraveghea rivali politici, ziariști și avocați pentru drepturile omului.

Tami Shachar, co-președintă a NSO Group, se apără: „În contractele pe care le semnăm cu clienții noștri, aceștia se angajează că vor folosi sistemul nostru doar împotriva terorismului și infracțiunilor”. Incitarea la ură („hate speech”) este considerată infracțiune penală în multe țări occidentale.

„Zău, se angajează? izbucnește reportera CBS la afirmația lui Shachar. Ai un regim care spune: «Oh, nu îl vom folosi decât împotriva infractorilor» și dvs îl credeți? Să fim serioși!”

Cazul El Chapo

„Sunt și alte chestiuni etice la folosirea Pegasus, explică Shalev Hulio. Pentru a prinde un suspect, de pildă, autoritățile adesea infectează telefoanele persoanelor nevinovate din anturajul lor, precum membrii familiei. S-a relatat că autoritățile mexicane au folosit Pegasus pentru a-l captura pe regele drogurilor Joaquin Guzman, cunoscut ca El Chapo, prin interceptarea telefoanelor câtorva persoane cu care a vorbit când se ascundea… Nu erau infractori, nu?… Dar dacă sunt în legătură cu regele drogurilor… ca să-l prinzi, trebuie să-l interceptezi, aceasta este o decizie pe care agențiile de informații trebuie să o ia.”

Cu alte cuvinte, patroana NSO tocmai a pledat pentru interceptarea unor persoane nevinovate în virtutea unor interese mai înalte de stat. De aici înainte, calea spre orice fel de abuz este deschisă.

„Nu voi intra în detalii, continuă Hulio, dar vă spun că, dacă ne dăm seama că cineva utilizează în mod impropriu sistemul (Pegasus – n.r.), închidem sistemul imediat. Avem dreptul să o facem și avem tehnologia să o facem.

Ziarista CBS lansează o întrebare ca o măciucă: „Saudiților le-ați închis sistemul?”

„Nu vreau să discut despre clienți și nici nu am să intru în amănunte. Facem ceea ce trebuie să facem. Contribuim la crearea unei lumi mai bune.”

Dintotdeauna, dictatorii lumii – de fier sau de catifea, cu sau fără respectarea aparențelor democrației – au pretins că tot ceea ce fac este pentru „crearea unei lumi mai bune”.