Big Brother într-un cuib de barză

Big Brother într-un cuib de barză

Situat pe clădirea unei școli din satul timișean Carani, cuibul unei familii de berze este monitorizat non-stop de o cameră HD. Imaginile sunt transmise pe internet în timp real.

Oameni din toată lumea sunt invitați să vadă, din fața calculatorului, cum trăiește o barză albă din județul Timiș. Ideea i-a venit unui timișorean, care monitorizează via ța de familie a berzei cu ajutorul unei camere HD cu o rezoluție de 720 p, iar imaginile sunt transmise pe internet. Cuibul, care este locuit încă din anii '60‚ se află pe acoperișul școlii din satul timișean Carani, potrivit cercetătorului ornitolog Andrei Kiss, de la Muzeul Banatului. „Este doar începutul. În prezent, se caută finanțare pentru alte echipamente de supraveghere video - în jur de 5.000 de euro pentru fiecare unitate, în contextul în care camerele vor fi alimentate de la panouri solare. Acestea vor fi amplasate în proximitatea altor cuiburi, preferabil ale unor păsări rare”, spune cameramanul Călin Ilea, inițiatorul proiectului „Cuibul de barză”.

Primul ou

Zilele trecute, barza a ouat, apoi a avut loc un „duel” între consortul ei și un alt mascul, care voia să devină el stăpânul cuibului, iar finalul a fost că acesta din urmă a luat oul în cioc și i-a dat drumul de la înălțime. Acum, toată lumea așteaptă cu sufletul la gură ca barza să mai facă un ou. Se știe, berzele fac într-un sezon până la patru ouă.

„Proiectul va fi lansat oficial în curând. Deja sunt 80 - 90 de oameni care urmăresc în permanență cuibul. Imaginează- ți ce ar fi ca oamenii aceștia să fie prezenți fizic acolo. Așa ceva ar fi imposibil. Cred că am găsit, prin acest proiect, combinația ideală între imaginea care generează cunoaștere și divertisment”, spune Călin Ilea, care este singurul român specializat pentru a filma animale sălbatice. A urmat un curs susținut de Animal Planet în Africa de Sud. Alături de alți trei cameramani, Marius Danci, Rafael Vasilcin (TVR) și Adrian Danciu (care lucrează în SUA pentru Travel Channel), Ilea a pornit la Timișoara proiectul Wild life Romania, care are ca obiectiv principal comunicarea și educarea publicului prin intermediul imaginilor filmate și fotografiei. „Cuibul de barză albă” este proiectul pilot a ceea ce va fi secțiunea „live” a www.wildliferomania.com, care va pune în valoare, din punct de vedere al imaginii, foto și video, viața sălbatică din România.

Cuibul berzei este monitorizat zi și noapte

Ciconia ciconia

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Fiecare are locul ei de cuibărit, pe care îl vizitează anual, începând cu sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie. Barza albă are gâtul și picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care, în zbor, gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puținele păsări mute de la noi. Totuși, produce un clămpănit atunci cand își lovește cele două maxilare. De obicei, cuibul berzei albe este amplasat într-un loc însorit și înalt, cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini și este căptușit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe și hârtie. O pereche folosește mai mulți ani la rând același cuib.