Biden își încalcă promisiunea față de popor. Statele Unite au de pierdut pe termen lung

Biden își încalcă promisiunea față de popor. Statele Unite au de pierdut pe termen lung Sursa foto: arhiva EVZ

Campania prezidențială de anul trecut a făcut câteva comparații cu alegerile prezidențiale de acum 100 de ani, când „normalitatea” a subiect principal pentru fiecare dezbatere. La mai bine de un an de la alegerea lui Joe Biden, aceeași comparație evidențiază promisiunea eșuată de atunci, ca și cea de acum.

Repetarea istoriei

Abigail Spanberger , s-a plâns recent: „Toți oamenii l-au ales pentru că își doreau să fie normal și să oprească haosul”, când a vorbit despre agenda lui Biden. Adevărat sau nu, Biden a fost perceput drept a fi echilibrat, în comparație cu președinția haotică a lui Donald Trump. Și asemănător cu acum 100 de ani, promisiunea de a reveni la normal pare să fi dispărut.

Biden nu a folost, în mod explicit, argumentul lui Warren Harding de „întoarcerea la normalitate”, dar a numit președinția lui Trump „un moment aberant în istorie” și a reamintit că: „Trebuie să ne amintim cine suntem”.

Astăzi, americanii suportă creșteri ale prețurilor la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, o întrerupere a lanțului de aprovizionare, o criză la frontieră, un mandat nepopular privind vaccinurile și o retragere jenantă din Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce Harding, un republican, nu a contestat o anumită persoană în 1920, el a contestat politica partidului lui Woodrow Wilson - a cărui președinție a inclus Primul Război Mondial, politici progresiste însoțite de o extindere masivă a guvernului, restricții ale libertăților civile, o acțiune eșuată de aderare, Liga Națiunilor și o pandemie.

Ce se va întâmpla cu Statele Unite ?

Harding a făcut campanie pentru o victorie fulgerătoare împotriva candidatului democrat, James Cox, promițând „o revenire la normalitate”. Harding a fost batjocorit de democrați și de unii din presă care au presupus că se referea la vechea ordine. Nu și-a retras termenul folosit, dar s-a simțit obligat să se explice spunând: „Prin „normalitate” nu mă refer la vechea ordine, ci la o ordine obișnuită și constantă a lucrurilor.”

Ceea ce au obținut americanii a fost o economie care nu a revenit la normal atât de repede pe cât și-au dorit alegătorii și o administrație plină de controverse. Republicanii au pierdut locuri – deși nu o majoritate – în mandatul intermediar din 1922, iar administrația lui Harding a devenit sinonimă cu corupția. Corupția a ieșit la iveală după moartea sa, în 1923, dar, după majoritatea relatărilor, Harding știa foarte bine că numiții săi profitau de funcția lor publică.

În acest moment, nu există controverse similare în administrația lui Biden, deși Hunter Biden ar putea schimba această situație. Poate că 2024 va aduce un candidat care se concentrează în primul rând pe competență și pe normalitate ca prioritate secundară. Promisiunea revenirii la normal – ca o virtute în sine – nu pare să fi dat roade nici în 1920 și nici în 2020.