Propunerea Planului de acțiune pentru aderare nu ar implica nici o invitație oficială, nici un calendar pentru aderarea la alianță. Președintele Joe Biden este „deschis” să înlăture un mare obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO după război, chiar dacă planul nu specifică când Kievul va adera la alianță.
Potrivit a doi oficiali americani, Biden ar saluta eliminarea unui Plan de acțiune pentru aderarea, sau MAP, pentru intrarea Ucrainei în alianța militară. MAP cere unei țări candidate să facă reforme militare și democratice, sub supraveghere și asistență NATO, înainte de a putea fi stabilită calitatea de membru.
Înlăturând această cerință, Ucraina ar trebui să facă în continuare unele schimbări pro-democrație, dar membrii alianței ar putea oricând ulterior primească Kievului în club. Biden a vorbit despre această idee cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezentat propunerea, la Washington săptămâna aceasta. Președintele a spus clar că este „deschis” la idee dacă aliații susțin planul, a declarat un înalt oficial american căruia sub protecția anonimatului. Un anunț oficial privind eliminarea cerinței MAP va veni cel mai probabil la summitul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania. „Ne angajăm cu aliații noștri NATO în această abordare de mijloc pentru a determina dacă se poate obține un consens”, a spus înaltul oficial. „Căutăm să găsim un teren comun pentru limbajul care să susțină angajamentul NATO față de integrarea transatlantică a Ucrainei”.
Toți membrii trebuie să fie de acord
Pentru ca planul să meargă mai departe, „alianța ar trebui să fie de acord cu el”. Stoltenberg a declarat săptămâna aceasta pentru USA Today că „nu are rost” să organizeze summitul fără a oferi un „semnal” clar că Ucraina va deveni în cele din urmă membră NATO. Washington Post a scuris pentru prima dată despre interesul administrației Biden pentru acest plan. Ivo Daalder, ambasadorul SUA la NATO din 2009 până în 2013, a numit ideea de eliminare a MAP un pas „semnificativ”. „Înseamnă că se poate ajunge la procesul de aderare mult mai rapid”, a spus el. Procesul de aderare poate dura mulți ani. Macedonia de Nord, care a aderat la alianță în 2020, a intrat în MAP în 1999, când țara avea un alt nume oficial, Republica Macedonia.
Ucraina a cerut să adere la NATO în 2008. Dar Rusia s-a împotrivit ideii, o poziție care i-a înfuriat pe uni aliați precum Franța și Germania. Decizia de compromis a Alianței, codificată în Declarația de la Summit-ul de la București a NATO, a fost că ambelor state (Ucraina și Georgia) nu li se va spune care ar trebui să conțină MAP-ul lor specific, ci vor deveni într-o zi membre. Rusia a invadat Georgia patru luni după aceea. Mișcarea Ucrainei spre aderare a fost abandonată în 2010, după ce Viktor Ianukovici, care nu a văzut nevoia unei integrări în NATO, a devenit președinte al Ucrainei.
Un consilier al guvernului ucrainean a spus că problema MAP a devenit „toxică” pentru unii membri de pe flancul de est al NATO. Consilierul a remarcat că armata Ucrainei s-a aliniat rapid la standardele NATO, în timp ce unele reforme democratice au rămas în spate din cauza războiului. Celui mai recent membru al NATO, Finlanda, i sa permis să se alăture în acest an fără un MAP. Suedia ar primi același tratament ca și Finlanda, dar încă așteaptă aprobarea Turciei și a Ungariei pentru aderare. „Ucraina este la fel de pregătită, din punct de vedere militar, ca Finlanda și Suedia”, a spus Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina în timpul administrației Trump. Atragerea Ucrainei sub umbrela NATO este „singura soluție logică”, a spus un diplomat european, adăugând că, între timp, Europa și SUA trebuie „să ofere Ucrainei garanții clare de securitate NATO. Acest lucru este important pentru viitorul securității europene.” Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că țara sa va primi atât garanții de securitate, cât și o cale clară și rapidă către aderarea la NATO în timpul reuniunii de luna viitoare de la Vilnius.