SUA. Președintele Joe Biden i-a întâmpinat pe liderii NATO la Washington DC cu un discurs energic care părea menit să îi asigure pe aliații din străinătate și de acasă că poate lupta împotriva unei provocări electorale din partea lui Donald Trump.
Într-un discurs scurt, dar ferm, rostit la deschiderea summitului, președintele a declarat alianța militară "mai puternică ca oricând", în contextul în care aceasta se confruntă cu un "moment crucial" din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
Avertizând că "autocrații" au răsturnat ordinea globală, dl Biden a anunțat un ajutor militar sporit pentru Kiev.
Biden a vorbit la deschiderea summitului NATO
Președintele american și liderii Germaniei, Italiei, Țărilor de Jos și României donează baterii de rachete Patriot și alte sisteme pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, aflată în dificultate.
"Războiul se va încheia și Ucraina va rămâne o țară liberă și independentă", a declarat dl Biden în comentariile citite de pe un teleprompter marți după-amiază. "Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge".
Dl Biden a vorbit timp de aproximativ 13 minute cu o voce clară.
Între timp, democrații din Congres s-au întâlnit în privat pentru a dezbate conducerea partidului de către dl Biden. Însă, atmosfera a fost "tristă", au declarat parlamentarii pentru agenția de presă Associated Press.
Mai târziu, marți, un al șaptelea democrat din Camera Reprezentanților - Mikie Sherrill din New Jersey - i-a cerut public dlui Biden să nu candideze pentru realegere. El a afirmat că miza era "prea mare".
Diplomații aflați în vizită și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la viitorul domnului Biden, potrivit rapoartelor.
"Nu vedem cum ar putea reveni după dezbatere", a declarat un trimis european anonim pentru agenția de presă Reuters. "Nu mi-l pot imagina la cârma SUA și a NATO pentru încă patru ani".
Echipa dlui Biden a răspuns încercând să demonstreze că bărbatul rămâne suficient de viguros pentru a face față cerințelor președinției.
Casa Albă a creditat conducerea dlui Biden pentru extinderea NATO de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani. Finlanda și Suedia au aderat atunci la alianță.
Noul premier britanic participă la summit
Liderii din cele 32 de țări membre se reunesc în capitala SUA pentru summit.
Alături de ei se află noul prim-ministru al Regatului Unit, Sir Keir Starmer. Înainte de a pleca la Washington, acesta a declarat că este încântat să "confirme și să reafirme sprijinul puternic, sprijinul de neclintit al Partidului Laburist pentru NATO".
Întrebat de reporterii care l-au însoțit la summit care este mesajul său pentru președintele rus Vladimir Putin, Sir Keir a declarat că reuniunea "ar trebui să fie văzută ca o hotărâre clară și unită a aliaților NATO... de a fi alături de Ucraina și de a face față agresiunii ruse".
El a spus că un atac mortal asupra unui spital de copii din Kiev la începutul acestei săptămâni "întărește hotărârea și acesta este un fundal foarte important, deși tragic, pentru acest summit".
Sir Keir urmează să se întâlnească miercuri cu dl Biden, precum și cu liderii democrați și republicani din Congres.
Evenimentul de marți a fost impregnat de istoria alianței.
Acesta a avut loc chiar în locul în care a fost semnat tratatul original cu decenii în urmă. Biden a invocat acest lucru în discursul său.
Aproape de încheierea discursului său, dl Biden l-a chemat pe scenă pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Președintele i-a acordat Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă americană.
Trump a criticat aliații NATO
Marți seara, Trump a criticat aliații NATO în timpul unui miting de campanie la clubul său de golf din Florida.
La eveniment au participat toți cei trei fii ai săi. Inclusiv cel mai tânăr, Barron, care a fost la primul său miting Trump, potrivit tatălui său, și a primit mai multe aplauze din partea publicului decât frații săi, Eric și Don.
Trump a criticat în repetate rânduri statele membre NATO. El a spus că nu au îndeplinit obiectivul convenit de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare. De când Rusia a invadat Ucraina, mult mai multe țări NATO îndeplinesc acum acest obiectiv.
Trump le-a spus susținătorilor săi că aceste țări contribuie cu "sute de miliarde de dolari" mai mult pentru că, atunci când era președinte, le-a avertizat: "Nu, nu vă voi proteja de Rusia" dacă nu plătesc mai mult pentru alianță.
Atunci când Trump a făcut remarci similare la un miting în luna februarie a acestui an, dl Stoltenberg a declarat că astfel de discuții "subminează întreaga noastră securitate".
Cu toate acestea, șeful NATO a rămas rezervat cu privire la candidatul republican, în timp ce summitul a început marți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul unui eveniment desfășurat în altă parte în Washington DC că întreaga lume "așteaptă luna noiembrie", când vor avea loc alegerile generale din SUA. El a îndemnat alegătorii americani să fie alături de Ucraina.
Dl Zelenski urmează să se întâlnească joi cu dl Biden, potrivit BBC.