Biblioteca Națională a României a fost invadată de ploșnițe. Din acest motiv, începând de luni, 17 iulie, accesul publicului nu va fi permis. Clădirea urmează să fie supusă unei dezinsecții. Biblioteca va fi închisă pentru aproape două luni.
Biblioteca Națională a României își închide porțile pentru public pentru aproximativ două luni. Reprezentanții instituției au anunțat că, începând de luni, 17 iulie, clădirea urmează să fie expusă unei dezinsecții din pricina invaziei de ploșnițe.
Ploșnițele au fost depistate pe unele banchete de la parterul clădirii, în aria care deservește publicul, au precizat reprezentanții bibliotecii pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial.
Biblioteca Națională a României va rămâne închisă publicului în perioada 17 iulie – 3 septembrie 2023 pentru dezinsecție, igienizare și reorganizare spații destinate publicului.
Luni, 4 septembrie, Biblioteca Națională a României își va redeschide porțile.
„Dragi prieteni şi utilizatori ai Bibliotecii Naţionale,
Recent am depistat pe unele banchete de la parterul clădirii, în aria care deserveşte publicul, anumite insecte parazite (ploşniţe), drept care cu neplăcere vă anunţăm că vom închide Biblioteca Naţională cu două săptămâni mai devreme decât planificaserăm – adică începând de luni, 17 iulie a.c.
În mod normal, în acest an Biblioteca Naţională urma să fie închisă în perioada 31 iulie – 3 septembrie pentru dezinsecţie, igienizare şi reorganizarea spaţiilor destinate publicului. Dar această situaţie neprevăzută ne-a obligat să devansăm acest termen. Aşadar, din 17 iulie a.c. #BiblioNatio va fi închisă pentru public (angajaţii Bibliotecii îşi vor continua programul obişnuit).
Să sperăm că ne vom revedea fără alte probleme în ziua de luni 4 septembrie – în sălile de lectură, în spaţiile libere, la expoziţiile şi conferinţele Bibliotecii Naţionale a României!”, este anunțul făcut de reprezentanții Bibliotecii Naționale a României.
Ploșnițele, dăunători periculoși pentru cărți
Pe rețelele de socializare, internauții au reacționat imediat acuzând reprezentanții Bibliotecii Naționale că totul este doar o scuză pentru o vacanță de două săptămâni. Drept răspuns, reprezentanții instituției au susținut că ploșnițele sunt dăunători foarte periculoși pentru cărți și nu numai. Au adus și un argument, un articol postat în presa din afară, în care se vorbește despre cât de periculoase sunt aceste insecte pentru cărți.
În articolul din presa internațională, se precizează că ploșnițele sunt insecte greu de depistat în primele etape ale infestării și se pot ascunde în mici fisuri, în plante, în obiecte de metal sau plastic. Orice suprafață care conține fisuri și crăpături poate oferi un adăpost pentru ploșnițe.