Biblia diavolului

Biblia diavolului

Biblioteca nationala din Praga expune incepand de ieri un manuscris unic, cunoscut drept Codex Gigas, sau Biblia diavolului.

Manuscrisul din secolul al 13-lea a fost furat din Cehia in urma cu peste 350 de ani de trupele suedeze, la finele Razboiului de 30 de ani (1618-1648). Realizata pe pergament, Biblia diavolului cantareste 75 kg si are 624 de pagini, pe care sunt scrise Vechiul si Noul Testament, precum si alte texte de valoare istorica, precum „Chronica Boemorum” (Cronica cehilor), datand din secolul al 12-lea.

Legenda spune ca manuscrisul este opera unui calugar care a trait la Manastirea Podlazice, ce a fost distrusa in secolul al 15-lea. Calugarul a fost condamnat sa fie ingropat de viu pentru o crima. Inainte de ducerea la indeplinire a teribilei sentinte, condamnatul a cerut sa i se acorde o noapte pentru a realiza manuscrisul, ca mijloc de ispasire a pacatelor.

El nu a putut realiza ce si-a propus decat cerand ajutorul diavolului. Ca rasplata, calugarul a inserat un portret al diavolului in manuscrisul biblic. Aducerea manuscrisului in Cehia pentru o expozitie de patru luni a necesitat ani de negocieri intre autoritatile de la Praga si cele de la Stockholm.

Biblia diavolului este atat de valoroasa incat curatorii expozitiei nu au recurs la o asigurare comerciala, ci la o garantie guvernamentala in valoare de 10,8 milioane de euro. In plus, ei au construit un seif special pentru a expune manuscrisul, care a costat 90.000 de euro. Vizitatorii vor fi admisi in grupuri de zece persoane si nu vor putea zabovi mai mult de cateva minute.

Ne puteți urmări și pe Google News