Betelgeuse va exploda. Curând! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 6 februarie 2021, 01:36
Betelgeuse este una dintre cele două stele foarte luminoase din constelația Orion Vânătorul. Cealaltă stea, mai strălucitoare este Rigel. Observați Betelgeuse și Rigel deasupra celor trei stele, Centura lui Orion. Veți observa cu ușurință acel rând de stele - care reprezintă Centura lui Orion - dacă vă uitați pe cerul de seară în ianuarie sau februarie. Se spune că Betelgeuse este plasată în umărul drept al Vânătorului.
De ce s-a estompat brusc Betelgeuse? O declarație a Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, publicată în august 2020, explica:
În perioada octombrie - noiembrie 2019, telescopul spațial Hubble a observat că materialul dens și încălzit se deplasa spre exterior prin atmosfera extinsă a stelei. Cu o viteză de 200.000 de mile pe oră! Luna următoare, mai multe telescoape de la sol au observat o scădere a luminozității în emisfera sudică a Betelgeuse. Ca și cum ceva ar bloca lumina în această regiune a stelei. Până în februarie 2020, steaua a pierdut mai mult de două treimi din strălucirea sa, o estompare vizibilă chiar și pentru ochiul fără ajutor, creând un zvon că steaua ar putea exploda și deveni supernovă.
Astronomii au explicat în continuare:
Cu Hubble, am observat anterior celule de convecție fierbinți pe suprafața Betelgeuse și în toamna anului 2019 am descoperit o cantitate mare de gaz fierbinte dens care se deplasa spre exterior prin atmosfera extinsă a Betelgeuse. Credem că acest gaz s-a răcit la milioane de kilometri în afara stelei pentru a forma praful care a blocat partea de sud a stelei imaginată în ianuarie și februarie.
Materialul a fost de două până la patru ori mai luminos decât luminozitatea normală a stelei. Și apoi, aproximativ o lună mai târziu, partea de sud a Betelgeuse s-a estompat în mod vizibil pe măsură ce steaua devenea mai slabă.
Credem că este posibil ca un nor întunecat să fi rezultat din fluxul pe care Hubble l-a detectat.
Deci, ciudata estompare a Betelgeuse a fost aparent cauzată de un nor de gaz fierbinte, eliberat de stea, care a blocat temporar o parte din lumina stelei.