Trăieşte până la 30 de ani şi poate atinge dimensiunile unui om. E de multă vreme în mare pericol, dar, din cauza voracităţii umane, ar putea să dispară chiar mai repede decât era de aşteptat
“E rapid, suplu, elegant. Şi foarte frumos”, spune Ulrich Eichelmann, preşedintele organizaţiei de protecţia mediului Riverwatch. Ai putea crede că vorbeşte despre un superb cal de curse. În realitate, Eichelmann vorbeşte despre un peşte: Lostriţa/Somonul de Dunăre/Hucho Hucho/Huchen, răspândit în trecut în întregul bazin hidrografic al Dunării, astăzi o specie serios ameninţată cu dispariţia.
Potrivit organizaţiilor de protecţia mediului, cele mai multe exemplare s-ar afla în prezent în Balcani, în râurile repezi de munte. Somonul dunărean se confruntă cu un nou pericol care ar putea distruge definitive specia: numărul mare de baraje proiectate pe râurile în care trăieşte.
“Noi, europenii, plângem pentru soarta ultimilor tigri care trăiesc în sălbăticie în Asia şi depunem eforturi uriaşe pentru a-i salva. Suntem însă orbi la pericolele care ameninţă lostriţele, aceşti ultimi tigri ai Europei”, spune Ulrich Eichelmann.
Cercetările întreprinse de 18 oameni de ştiinţă din şapte ţări, arată că 65% din somonul dunărean trăieşte în 43 de râuri care curg pe teritoriile Sloveniei, Croaţiei, Bosnei şi Herţegovinei, Serbiei şi Muntenegrului. Cercetătorii au identificat totodată locaţiile a 93 de baraje viitoare care, dacă vor fi finalizate, vor ucide cam 70% din somonul din Balcani. Pentru că specia e protejată de legile europene, reprezentanţii Riverwatch au reuşit până în prezent să blocheze proiectele a 2000 fe baraje pe râurile din Balcani.