“E rapid, suplu, elegant. Şi foarte frumos”, spune Ulrich Eichelmann, preşedintele organizaţiei de protecţia mediului Riverwatch. Ai putea crede că vorbeşte despre un superb cal de curse. În realitate, Eichelmann vorbeşte despre un peşte: Lostriţa/Somonul de Dunăre/Hucho Hucho/Huchen, răspândit în trecut în întregul bazin hidrografic al Dunării, astăzi o specie serios ameninţată cu dispariţia.

Potrivit organizaţiilor de protecţia mediului, cele mai multe exemplare s-ar afla în prezent în Balcani, în râurile repezi de munte. Somonul dunărean se confruntă cu un nou pericol care ar putea distruge definitive specia: numărul mare de baraje proiectate pe râurile în care trăieşte.  

“Noi, europenii, plângem pentru soarta ultimilor tigri care trăiesc în sălbăticie în Asia şi depunem eforturi uriaşe pentru a-i salva. Suntem însă orbi la pericolele care ameninţă lostriţele, aceşti ultimi tigri ai Europei”, spune Ulrich Eichelmann.

Cercetările întreprinse de 18 oameni de ştiinţă din şapte ţări, arată că 65% din somonul dunărean trăieşte în 43 de râuri care curg pe teritoriile Sloveniei, Croaţiei, Bosnei şi Herţegovinei, Serbiei şi Muntenegrului. Cercetătorii au identificat totodată locaţiile a 93 de baraje viitoare care, dacă vor fi finalizate, vor ucide cam 70% din somonul din Balcani. Pentru că specia e protejată de legile europene, reprezentanţii Riverwatch au reuşit până în prezent să blocheze proiectele a 2000 fe baraje pe râurile din Balcani.