Berlusconi: „Președintele Mattarella ar trebui să își dea demisia”
- Adriana Popescu
- 15 august 2022, 09:49
"Prezidențialismul exaltă democrația, în Franța și în Statele Unite nu este posibil ceea ce s-a întâmplat în Italia, deoarece după guvernul meu nu a existat niciun guvern ales de popor", a afirmat Silvio Berlusconi, invitat la Radio Capital. "Dacă va intra în vigoare prezidențialismul, Mattarella ar trebui să demisioneze, atunci poate ar putea fi ales din nou", a declarat Berlusconi. "Candidatura mea? Ei bine, să rămânem la lucrurile actuale…", a concluzionat fostul premier italian.
„Această declarație este demonstrația a ceea ce noi spunem: pentru a învinge dreapta, singura alternativă este să votăm coaliția care s-a născut în jurul Partidului Democrat. El spune că, dacă va câștiga, vrea să schimbe Constituția în sens peiorativ și îl atacă pe Mattarella, în timp ce noi îl apărăm. Faptul că centrul-dreapta își începe campania cu un atac la adresa lui Mattarella și cererea de demisie a acestuia, arată că dreapta este periculoasă pentru țară”, a spus secretarul Partidului Democrat, Enrico Letta, la Radio Anch'io, adăugând: „Dacă astăzi există un punct de unitate în țară, acesta este Mattarella, și acum, după ce l-au doborât pe Draghi, vor să-l doboare pe Mattarella".
„Berlusconi a spus un lucru tulburător despre prezidențialism, a spus că 'Mattarella trebuie să demisioneze'. Știm de ceva vreme că prezidențialismul era în programul formațiunii de centru-dreapta: Berlusconi a vrut să fie Președinte al Republicii, a eșuat. Acum înțelegem că vrea să conducă prezidențialismul pentru a-l doborî pe Mattarella. Nu este nimic moderat în asta. Masca centrului-dreapta iese la iveală, nu le convine nici măcar să aibă garantul Constituției”, a declarat ministrul de Externe și liderul Angajamentului Civic, Luigi Di Maio, invitat la emisiunea "24 Mattino", de la Radio 24.
„Nu l-am atacat niciodată pe președintele Mattarella”
"Prin cuvintele lui Silvio Berlusconi, centrul-dreapta a dat jos masca, admițând că reforma constituțională în sensul de prezidențialism de care vorbește, prefigurează un simplu acord de departajare: premierul Giorgia Meloni, vicepremierul Matteo Salvini și ministrul de Interne, Silvio Berlusconi, primul președinte al noii Republici prezidențiale, după ce a obținut demisia lui Sergio Mattarella", a scris liderul M5S, Giuseppe Conte, pe Facebook. Conte a adăugat, apoi: "Nu vom permite ca instituțiile să se încline în fața logicii râvnitoare a împărțirii forțelor de dreapta".
„Nu l-am atacat niciodată pe președintele Mattarella și nici nu i-am cerut vreodată demisia. Am spus doar un lucru evident și clar, și anume că, odată ce reforma constituțională a prezidențialismului va fi aprobată, înainte de a trece la alegerea directă a noului șef al Statului, ar fi necesară demisia lui Mattarella, care ar putea fi ales din nou", a scris președintele Forza Italia, Silvio Berlusconi, pe Facebook, după declarațiile de vineri dimineață, când a fost invitat la Radio Capital și a spus: "Dacă prezidențialismul intră în vigoare, Mattarella ar trebui să își dea demisia”.
Este „pur și simplu o explicație a modului în care ar putea funcționa reforma prezidențialismului propusă în programul de centru-dreapta. Cum se poate confunda toate acestea cu un 'atac asupra lui Mattarella' rămâne un mister. Sau poate se explică prin rea-credința celor care îmi atribuie o intenție care nu a fost niciodată a mea”, a mai scris Berlusconi, notează ilfattoquotidiano.it.
(Traducerea Rador)