Berlinul, foarte aproape de cea mai bună dintre soluţiile proaste

Martin Schulz a făcut un apel pasionat, ieri, către delegații partidului său, cerând acordul pentru discuții formale cu conservatorii și participarea la guvernare

Martin Schulz este criticat de unii colegi din Partidul Social Democrat (SPD) și de organizația de tineret, care consideră că formațiunea ar trebui să se reinventeze în opoziție, după cele mai proaste rezultate obținute în alegeri, din 1949, de când Germania a devenit republică federală.

Promisiuni la Congres

Vorbind la Bonn, în fața a 600 de delegați ai partidului, din toată țara, Schulz a implorat delegații să fie de acord ca SPD să fie partidul junior din coaliție pentru Creștin-Democrații (CDU) lui Merkel și partenerii lor tradiționali, Creștin-Socialii (CSU) . „SPD trebuie și va fi vizibil, va fi auzit și recunoscut”, a spus Schulz, în aplauzele colegilor, după o săptămână în care a făcut lobby în rândul delegaților, în acest sens. „Vă cerem aprobarea pentru a începe negocierile ce vizează coaliția de guvernare”, a spus el.

Cele două formațiuni principale, care au pierdut mandate în favoarea extremei drepte, în scrutinul din 24 septembrie, au ajuns la un acord preliminar, luna aceasta, pentru a guverna împreună, dar criticii, între care și liderul organizației de tineret, Kevin Kuehnert, spun că planul nu are o amprentă vizibilă din partea SPD.

Dacă se ajunge la un acord privind formarea coaliției de guvernare, membrii SPD trebuie să voteze și acel acord - abia apoi Germania, cea mai mare economie europeană, va ieși din incertitudinea politică din ultimele patru luni.

„Fără SPD nu vor exista impulsuri îndrăznețe pentru viitorul Europei”, a clamat Schulz (62 de ani), fost președinte al Parlamentului European. „Depinde de noi”, a explicat el.

Riscurile unui nou scrutin

Liderul grupului parlamentar al SPD, Andrea Nahles, s-a declarat, ieri, „precaut-optimistă”, înainte de Congres. Un vot negativ în SPD ar prelungi blocajul politic, întrun moment în care statele UE privesc spre Berlin cu speranța reformării Uniunii după Brexit. „Aceasta este întrebarea: negocieri pentru coaliție sau noi alegeri?”, a spus ieri Schulz, într-un discurs de o oră. „Nu cred că un nou scrutin ar fi alegerea corectă pentru noi”, a explicat el.

Negocierile cu Partidul Liber Democrat (FDP) și Verzii au eșuat, așa că singură opțiune este așa-numita Mare Coaliție (GroKo), dacă Merkel nu vrea să guverneze cu un Executiv fără susținere majoritară în Parlament.

„Nimeni nu este entuziasmat de o altă mare coaliție”, a explicat un politolog de la Universitatea Liberă din Berlin, Christoph Nguyen. „Dar majoritatea alternativelor sunt și mai puțin plăcute. Este o opțiune proastă, dar probabil cea mai puțin proastă”, a conchis el.

Schimbări

Germania a avut acest guvern și între 2013-2017. După alegerile din septembrie, Schulz a refuzat categoric să mai facă parte din coaliție. „Alegătorii doresc o schimbare”, spunea el, iar partidul are nevoie de timp pentru a se redefini, în opoziție. Formarea GroKo face ca Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă, AfD) să fie cel mai important partid din opoziție, bucurându-se de multe privilegii. După presiuni din partea președintelui german, liderul social-democrat și-a schimbat părerea.